Încă o probă în favoarea suspecţilor jafului de la BT

Încă o probă în favoarea suspecţilor jafului de la BT
Expertiza realizată de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice de pe lângă Tribunalul Cluj arată că tinerii Andrei Baciu şi Bogdan Hosu, cei doi suspecţi în cazul “Jaf la BT”, nu ar fi vinovaţi de acuzaţiile care li se aduc.

Aceasta este a doua expertiză a înălţimilor care arată diferenţa dintre atacatori şi suspecţi. Proba vine la trei ani de la comiterea jafului armat de la agenţia bancară din Mănăştur. Cei doi inculpaţi, care au stat mai bine de un an în arest preventiv, mai au în favoarea lor expertiza ADN efectuată la un laborator în Germania. Procesul s-ar putea încheia la sfârşitul acestei luni.

Noua expertiză asupra imaginilor de pe camerele de supraveghere din bancă arată o diferenţă de 14 centimetri între un atacator din imagini şi suspectul judecat că ar fi participat la jaf. "Această expertiză arată că cel care a intrat în casierie avea 1,90 metri înălţime, acesta ar fi Bogdan Baciu, conform procurorilor, dar el în realitate are o înălţime de 1,76. De asemenea, cel care a stat lângă paznic la uşă, care se presupune că e Andrei Hosu, are, conform expertizei criminalistice, 1,73 metri înălţime, dar el are în realitate 1,71 metri înălţime", a spus avocata Gianina Cuc. Avocaţi celor doi inculpaţi au solicitat ieri la tribunal amânarea cauzei pentru a putea studia raportul de expertiză în întregime. Astfel, procesul se va relua în data de 27 februarie, când cel mai probabil avocaţii vor pune concluziile pe fond.

Amintim că aceasta este a treia expertiză de acest gen după cele realizate de un expert în imagini video al Serviciului Român de Informaţii (SRI), care a stabilit la rândul său o diferenţă asemănătoare între Bogdan Baciu şi atacatorul cu cagulă care a intrat în sediul Băncii Transilvania din Mănăştur pe 13 februarie 2009. Potrivit expertizei SRI, atacatorul despre care procurorii spun că ar fi Bogdan Baciu are între 1,85 şi 1,90 metri, cu probabilitatea mare spre limita inferioară a intervalului, iar înălţimea atacatorului care se presupune a fi Andrei Hosu este între 1,70 şi 1,75 metri, cu probabilitatea mare spre limita superioară a intervalului. Calculele sunt realizate ţinând cont şi de înălţimea pantofilor, apreciată la un centimetru. Potrivit măsurătorii realizate la Institutul de Medicină Legală asupra suspecţilor, Hosu are o înălţime de 1,71 metri, iar Baciu 1,76, fără încălţăminte.

Potrivit primei constatări tehnico-ştiinţifice a SRI, "persoana 1" de pe imaginile surprinse de camerele video din incinta băncii, care se presupune că ar fi Andrei Hosu, are înălţimea de 1,74 metri, cu o marjă de eroare de 2,5 centimetri, iar "persoana 2", cea care a intrat în casieria băncii şi care se presupune că ar fi Bogdan Baciu, are 1,84 metri, cu o marjă de eroare de 1,68 centimetri. O altă probă în favoarea inculpaţilor este expertiza ADN efectuată la un laborator din Germania, unde au fost analizate urmele de pe sertarul de unde au fost sustraşi banii, singurele din care s-a putut extrage material genetic.

"Analiza molecular-genetică a materialului celular nu a condus în cazul urmei 3 - scândură de lemn partea cu 6 găuri - la stabilirea de caracteristici ADN concrete, ci numai la multiple identificări de secvenţe. Rezultatul analizei molecular-genetice a materialului celular în cazul urmei 3 - scândură de lemn partea cu 2 găuri - a fost un amestec de caracteristici provenind de la mai mult de o persoană. Acest rezultat se potriveşte pentru comparaţia directă cu suspecţii. Pe baza caracteristicilor ADN diferite, persoanele de comparaţie Andrei Dan Hosu şi Bogdan Baciu sunt excluse ca fiind cele care au lăsat aceste urme", se arată în expertiza firmei Eurofins Scientific.

 

 

Comenteaza