Începe bătălia pentru Rectoratul UTCN

Începe bătălia pentru Rectoratul UTCN
După ce toate celelalte universităţi clujene şi-au ales rectorul, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) urmează să îl desemneze în 12 aprilie pe cel care va conduce instituţia în următorii ani.

Unii dintre profesorii vehiculaţi ca posibili candidaţi şi-au confirmat intenţia de a-şi depune candidatura, în timp ce alţii spun că se mai gândesc.

Între numele vehiculate pentru funcţia de rector al UTCN se numără Petru Berce, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Mecanică, Sergiu Nedevschi, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, sau Sorin Popescu, de la Facultatea de Construcţii de Maşini. "Da, voi candida", a admis de la bun început Nicolae Burnete. "Nu vorbesc despre program, va veni şi momentul depunerii lui, însă pot să spun că mă bazez pe fapte, nu pe vorbe. Dovadă stau cei opt ani în care am condus Facultatea de Mecanică. Numărul studenţilor, de pildă, s-a dublat de la momentul în care am preluat această funcţie", a explicat universitarul. "Tinereţea dă un elan deosebit activităţii de conducere", a adăugat Burnete un nou punct în viziunea sau asupra calităţilor unui rector. Decanul de la Mecanică nu este însă un adept al schimbării, după cum a ţinut să precizeze. "Mă aştept la o campanie civilizată, ne aflăm într-un oraş universitar şi să nu uităm că suntem o universitate academică. Am apreciat campania electrorală de la Universitatea Babeş-Bolyai şi salut victoria lui Ioan Aurel Pop, faţă de care am o admiraţie deosebită", a mai declarat Burnete.

Petru Berce a precizat că are aceeaşi poziţie pe care a exprimat-o pentru ZIUA de CLUJ în urmă cu câteva săptămâni. "Încă nu ne-am decis, urmează să facem asta în zilele, săptămânile următoare. Aş lua în calcul posibilitatea de a candida", a declarat Petru Berce la momentul respectiv. "În momentul în care mă voi hotărî dacă să candidez sau nu la funcţia de rector voi avea o poziţie publică. Până atunci nu pot spune nimic, nu am o poziţie în această chestiune", a declarat Nedevschi. Sorin Popescu, celălalt posibil candidat la şefia UTCN, nu a putut fi contactat.

După ce alegerile au fost amânate din cauza fuziunii cu Universitatea de Nord din Baia Mare, politehniştii clujeni au afişat pe internet un program al alegerilor care a început vineri, 9 martie, cu alegeri generale pentru consiliile facultăţilor şi Senatul universităţii (primul tur de scrutin). În 12 martie are loc depunerea candidaturilor pentru decani şi tot atunci este programat cel de-al doilea tur de scrutin pentru consilii şi Senat, în cazul în care în primul tur nu s-au prezentat mai mult de jumătate din cei cu drept de vot. Între 26 martie şi 2 aprilie va avea loc depunerea candidaturilor pentru funcţia de rector. Dezbaterea publică cu candidaţii va avea loc în 9 aprilie, iar în 12 aprilie, cu trei zile înainte de Paşti, va fi primul tur de scrutin. Cel de-al doilea tur va avea loc în 19 aprilie, iar în 23 aprilie va avea loc Şedinţa Senatului universităţii pentru validarea alegerii rectorului. Documentele pentru validarea noului rector vor fi înaintate în data de 25 aprilie către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Numărul angajaţilor UTCN cu drept de vot depăşeşte 700 de persoane.

 

 

Comenteaza