Începe titularizarea: 1.500 de candidaţi la Cluj pe 160 de posturi
- Scris de Cristina Pirvu
- 30 Iul 2012, 23:41
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cele mai multe posturi, în judeţul Cluj, la examenul de titularizare care are loc joi sunt cele destinate învăţătoarelor şi educatoarelor. Pentru prima dată examenul se va desfăşura în centre organizate de fiecare şcoală în parte sau de mai multe unităţi de învăţământ, modelele de subiecte pentru fiecare probă în parte fiind postate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Totodată, s-au schimbat şi subiectele pentru profesorii de matematică care dau titularizarea.
„În acest an la examenul de titularizare s-au înscris 1.456 de persoane care candidează pe 161 locuri. Cele mai multe posturi titularizabile sunt pentru învăţători şi educatori din învăţământul primar", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Conform Legii Educaţiei Naţionale, acesta este primul an în care examenul se dă pe fiecare unitate de învăţământ. „La Cluj sunt 42 de centre de examen, din care unele şcoli sunt organizate ca şi grupuri, iar altele individual. De exemplu, cei care aveau un singur loc s-au grupat", a explicat Cuibus. La fel ca şi la examenul de bacalaureat sau cel de definitivat, proba se va desfăşura sub strictă supraveghere, prin intermediul camerelor video. Examenul de titularizare are o durată de patru ore, iar subiectele pentru fiecare specialitate vor veni de la MECTS. „Cele mai multe posturi sunt pentru învăţătoare - 67, educatoare -13, pentru profesorii de educaţie fizică şi sport -5, limba şi literatura română -5, matematică -4. Lucrările vor fi duse pentru corectare în anumite centre din ţară în funcţie de profil", a adăugat Cuibus. Până acest an, examenul de titularizare se desfăşura, în Cluj, în trei centre de examen, în funcţie de specialităţile candidaţilor.
Reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu un tânăr profesor de matematică care va susţine şi el titularizarea joi. Acesta este nemulţumit de faptul că MECTS a schimbat modelul de subiecte la matematică, iar dascălii vor avea la examen două subiecte din metodică, fară a mai exista şi probleme de rezolvat. „Acum la subiectul unu trebuie să faci un proiect de unitate de predare, practic să expui modul cum ai preda, iar la cel de-al doilea subiect din model este un test din vectori, cum ai preda vectorii. Nu există nicio problemă de matematică. Eu, ca profesor, dacă tocesc didactica predării matematicii pot lua o notă mare. Înainte se dădeau trei puncte pentru metodică şi şase puncte pentru probleme", a declarat R. Acesta a fost şi la definitivat anul trecut. „La definitivat anul trecut a fost un candidat cu nota zece la metodică şi doi la probleme. Se schimbă total felul în care se dă examenul. Modelul de subiect a apărut pe site-ul ministerului în 16 iulie. În barem numai patru puncte se dau pentru corectitudinea conţinutului predat. Nu contează ce predai", a precizat tânărul.
Practic, fiecare dintre cele două subiecte la matematică din acest an vor fi notate cu câte 45 de puncte. Valentin Cuibus, şeful ISJ, susţine că măsura a fost luată deoarece nu toţi candidaţii au abilităţi de profesor, chiar dacă ştiu matematică. „S-a ajuns la concluzia că pregătirea metodică a candidaţilor nu era întotdeauna foarte ok. Nu este un examen de specialitate, ci unul care să îţi permită intarea în învăţământ. Nu se pune problema că nu ştiu parte de specialitate, ci cea a modului în care se împărtăşesc cunoştinţele de specialitate. Poţi să fii un foarte bun cercetător,dar nu un profesor bun", a precizat Cuibus. Şi Laura Ungureanu, directoarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga" şi profesoară de matematică, crede că măsura schimbării subiectelor este una bună. „Ideea celor care au făcut subiectele este că ei au terminat o facultate, au fost evaluaţi din probleme de-a lungul facultăţii, la bacalaureat şi atunci ei se bazează pe metodică. E normal să ştii să faci probleme, dar poţi să nu fii un bun profesor. Să fii profesor înseamnă ca în clasă să poţi să îi înveţi pe copii, să te înţeleagă", a explicat Ungureanu, care a adăugat că „eu le-aş fi dat şi probleme notate cu 15 puncte, dar nu mai mult".
"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă informam că Legea Educaţiei Naţionale/ 2011 prevede la art. 254,alin. 8, lit. a, ca proba scrisă la titularizare constă în subiecte din metodica specialităţii", au transmis reprezentanţii MECTS.