Închisoare cu executare în dosarul “Bacul xeroxat”

Închisoare cu executare în dosarul “Bacul xeroxat”
Directorii de licee Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost condamnaţi la detenţie cu executare, iar Dorel Avram, cu suspendare.
Tribunalul Cluj i-a condamnat ieri pe patru dintre inculpaţii din dosarul privind frauda de la bacalaureat, trei directori şi un candidat. Aceştia sunt cei care şi-au recunoscut integral faptele şi au fost judecaţi de urgenţă. În acelaşi dosar sunt judecaţi în continuare, în primă instanţă, profesorul universitar Ilie Cornoiu şi 15 candidaţi de la bacalaureat. Cei patru inculpaţi care şi-au aflat ieri pedepsele pot ataca sentinţa la Curtea de Apel.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o directorul adjunct al Liceului “Edmond Nicolau”, Ioan Văidăhăzan. Acesta a fost condamnat pentru luare de mită, fals în declaraţii şi distrugere de înscrisuri, rezultând o pedeapsă finală, după contopirea celor trei, de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, plus un spor de două luni din cauza cumulului de infracţiuni. Văidăhăzan a fost, în vară, membru în comisia de bacalaureat de la centrul de examen “Alexandru Borza”, iar în vara lui 2009 a fost preşedintele comisiei.

Directorul Grupului Şcolar “Alexandru Borza”, Ioan Rus, a fost condamnat pentru trafic de influenţă, luare de miă, fals material şi distrugere de înscrisuri la o pedeapsă cumulată de doi ani şi o lună de închisoare, plus un spor de două luni. Ioan Rus este acuzat că era cel care strângea banii de la candidaţi şi îi împărţea cu cei doi membri ai comisiei inculpaţi în dosar, Ioan Văidăhăzan şi Ilie Cornoiu. Din pedepsele celor doi condamnaţi la închisoare cu executare se scade perioada de arest preventiv, în care se află din luna iulie. Atât inculpaţii, cât şi Direcţia Naţională Anticorupţie pot ataca sentinţa la Curtea de Apel.

Inculpaţii proaspăt condamnaţi au beneficiat de noua lege privind “mica reformă în Justiţie”, intrată în vigoare în 26 octombrie, care spune că pedepsele se reduc cu o treime după recunoaşterea faptelor. Avocatul lui Ioan Rus spune că pedeapsa aplicată de tribunal, în aceste condiţii, este prea mare. “Limitele sunt de la 2 la 10 ani, din care mai întâi se scade la jumătate, conform articolului 19 din Codul penal, deci rămân de la 1 la 5 ani. Iar apoi se aplica reducerea cu o treime, deci limitele finale erau de la 7 luni la 3 ani şi un pic. La acest limite, instanţa putea da şi amendă penală. În aceste condiţii, nu este justificat cuantumul pedepse de 2 ani şi 3 luni. Noua lege a fost introdusă în favoarea inculpaţilor, nu a instanţelor ca să aibă mai puţin de lucru. Clientul meu nu a făcut parte din comisia de examen, precum Văidăhăzan. Celălalt director care nu a fost în comisie a primit cu suspedare”, a spus avocatul Anatol Pânzaru.

Cel de-al treilea director care şi-a recunoscut faptele, Dorel Avram, de la şcoala privată “Didactica Nova”, a primit o pedeapsă cu suspendare de 1 an şi 9 luni, cu un termen de încercare de 3 ani şi 9 luni. De altfel, Avram a fost eliberat din arest preventiv pe parcursul judecării dosarului. El este acuzat de trafic de influenţă. Avocatul său, Ioana Gidro Stanca, spune că este mulţumit de pedeapsa aplicată de instanţă, dar că se aşteaptă ca parchetul să o atace cu apel. Pe lângă cele trei cadre didactice, a fost condamnat prin aplicarea noii legi şi un candidat, acuzat de dare de mită la bacalureat, la 11 luni de închisoare cu suspendare.

Amintim că Rus, Văidăhăzan şi Avram au fost trimişi în judecată, alături de profesorul universitar Ilie Cornoiu şi 16 candidaţi, pentru că au pus la cale un sistem de fraudare pe care l-ar fi aplicat la trei sesiuni de bacalaureat. Ei înlocuiau, astfel, lucrările candidaţilor care dădeau mită cu lucrări xerocopiate rezolvate corect.

Comenteaza