Inculpaţii din cazul “Jaf la BT” ar putea fi eliberaţi

Inculpaţii din cazul “Jaf  la BT” ar putea fi eliberaţi
Avocaţii celor doi tineri acuzaţi de spargerea de la Banca Transilvania de acum doi ani au cerut ieri instanţei tribunalului să constate încetarea de drept a ultimului mandat de arestare preventivă emis pe numele lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu.

Avocaţii Tiberiu Ban şi Mihai Giurgea au explicat ieri instanţei care judecă pe fond dosarul jafului că mandatul de arestare preventivă a expirat în 2 aprilie şi că ultimul recurs al procurorilor împotriva eliberării celor doi inculpaţi s-a judecat după acea dată. "Mandatul de arestare preventivă emis de instanţa de fond, tribunalul, este din 1 februarie, cu o valabilitate de 60 de zile. În data de 28 februarie aceeaşi instanţă a înlocuit măsura cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Parchetul a atacat cu recurs, iar în 8 martie Curtea de Apel a anulat încheierea din 28 februarie de înlocuire, curgând în continuare mandatul de arestare valabil până în 2 aprilie.

În 29 martie, tribunalul a înlocuit iar măsura arestului preventiv, iar recursul Parchetului a fost declarat înainte de expirarea mandatului, dar s-a judecat în 7 aprilie, când nu mai avea obiect. Prin urmare, inculpaţii se află într-o stare de arest asupra căreia nu s-a pronunţat nici o instanţă", a spus Tiberiu Ban. În contradictoriu, procurorul de şedinţă a susţinut că în data de 8 martie Curtea de Apel s-a substituit instanţei de fond şi a prelungit mandatul de arestare preventivă până în 6 mai. Avocaţii spun că acest lucru nu este posibil deoarece Curtea de Apel poate doar să desfiinţeze sau să menţină încheieri ale instanţei de fond, nu să judece în locul acesteia. Tribunalul a amânat pronunţarea asupra cererii de încetare a mandatului pentru această dimineaţă.

 

Comenteaza