Inculpaţii din cazul “Jaf la BT”, scoşi nevinovaţi în Germania

Inculpaţii din cazul “Jaf la BT”, scoşi nevinovaţi în Germania
Profilurile genetice ale lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu nu corespund cu urmele găsite în ghişeul din cartierul Mănăştur de unde s-au furat banii, potrivit noii expertize.

Expertiza efectuată la un institut din Germania exclude ca suspecţii jafului de la Banca Transilvania (BT), Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, să fi lăsat urmele găsite de anchetatori în interiorul băncii jefuite. Instanţa a amânat ieri judecarea procesului pentru a studia cu atenţie raportul.

Mult aşteptata expertiză ADN din Germania a sosit ieri la Tribunalul Cluj. După o scurtă studiere a acesteia, avocaţii inculpaţilor le-au comunicat rezultatul părinţilor celor doi tineri acuzaţi, care s-au îmbrăţişat de fericire. Avocatul Tiberiu Ban a declarat că a cerut instanţei un nou termen de judecată până la care să studieze în detaliu expertiza, după care va oferi mai multe amănunte. Surse judiciare care au văzut expertiza au declarat pentru ZIUA de CLUJ că raportul exclude ca Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să fie autorii jafului. "Sunt trei probe care trebuiau analizate. Proba unu, constând în firul de păr găsit, s-a consumat şi nu a putut fi valorificată, la fel şi proba doi, constând în urma găsită pe o clanţă, iar analiza probei numărul trei, adică urmele găsite în ghişeul de unde s-au luat banii, arată că este exclus să aparţină celor doi inculpaţi", a declarat sursa judiciară. Instanţa Tribunalului Cluj a precizat ieri că nu poate lua în discuţie expertiza până când nu o studiază cu atenţie, fiind "foarte tehnică". Astfel, cauza va fi judecată în noiembrie.

Expertiza din Germania a fost solicitată de avocaţii inculpaţilor la începutul acestui an, fiind aprobată de instanţă . Bogdan Hosu şi Andrei Baciu au stat în arest preventiv timp de un an şi patru luni, fiind suspectaţi că în 13 februarie 2009 au jefuit o agenţie bancară din cartierul Mănăştur. Avocatul Tiberiu Ban spune că, în eventualitatea în care instanţa îi va achita pe cei doi acuzaţi, statul român riscă să plătească daune enorme pentru perioada cât au stat după gratii. "Ei (inculpaţii - n. red.) au spus încontinuu că sunt nevinovaţi şi au cerut de nenumărate ori să fie eliberaţi până să se întâmple acest lucru", a declarat Ban. Amintim că magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis în primăvară că tinerii pot fi judecaţi în stare de libertate.

La nuntă, cu acordul instanţei

Avocaţii lui Hosu şi Baciu au avut ieri o serie de cereri mai puţin obişnuite în instanţă. Ei au solicitat ca Baciu să poată participa la cununia religioasă şi la nunta celuilalt inculpat, Andrei Hosu, ce va avea loc în weekend. Baciu nu va avea voie să vorbească la nuntă cu mama lui Hosu şi cu mireasa, care sunt martore în dosar. De asemenea, avocaţii au solicitat să i se permită sorei miresei să participe la eveniment, având în vedere că şi aceasta este martoră în dosar, însă declaraţia ei se referă doar la o perioadă petrecută în Spania cu inculpaţii şi cu sora sa.

 

Comenteaza