Inedit: Concert simfonic cu acompaniament la calculator

Inedit: Concert simfonic cu acompaniament la calculator
Melomanii clujeni sunt aşteptaţi luni, 16 ianuarie, la un concert inedit la Academia de Muzică, constând în realizarea unui duet live între mediul electronic şi muzicieni.

Evenimentul se numeşte Remote Ctrl şi va avea loc la studioul de concerte al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" (AMGD) din Cluj, pe strada I. C. Brătianu nr. 25, de la ora 19:00. Spectatorii vor asista la "un duet live între mediul electronic şi muzicieni, prin intermediul tehnologiei", potrivit organizatorilor, oficiali ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, ai Centrului de Muzică Electroacustică şi Multimedia, precum şi ai AMGD. "În funcţie de context şi de partitura concepută, calculatorul reacţionează, acompaniind în timp real partiturile soliştilor, tehnologia avansată făcând posibilă interacţiunea directă, pe scenă, dintre muzicieni şi mediul electronic", explică specialiştii. Potrivi acestora, aceeaşi piesă poate fi mult modificată, de la o interpretare la alta, "în funcţie de tălmăcirea artistului pentru o nouă aventură muzicală".

Din program face parte un moment susţinut de Cătălin Creţu: "Piano interactions pentru senzori, pian şi mediu electronic" (2011). La pian va cânta Mihai Murariu. De asemenea, Adrian Borza va "interpreta" bucata "If pentru oboi şi calculator interactiv" (2011), precum şi "Akedia pentru oboi, nanoKontroler şi iFPH" (2011). La oboi va cânta Adrian Cioban. Evenimentul va fi prezentat de Adrian Pop, rectorul AMGD. Intrarea este liberă.

Spectacolul a fost prezentat în primă audiţie la Bucureşti, în 18 decembrie 2011, cu participarea a trei din compozitorii români preocupaţi de utilizarea noilor tehnologii în muzică, mai exact Cătălin Creţu, Adrian Borza şi Constantin Basica, specializaţi în programarea computerului cu aşa-numitul program Max/MSP/Jitter. Ediţia de la Bucureşti a avut loc la Studioul de operă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

 

Comenteaza