Înghesuială la titularizare: 160 de locuri, 1.400 de candidaţi VIDEO

Înghesuială la titularizare: 160 de locuri, 1.400 de candidaţi VIDEO
Concurenţă mare, salariu mic. Peste 1.400 de profesori, învăţători şi educatori vor încerca joi să obţină unul dintre cele numai 160 de locuri titularizabile din unităţile de învăţământ din judeţ. Un calcul simplu ne spune că media este de aproape 9 candidaţi pentru un loc, asta deşi salariile din educaţie sunt foarte mici.

Examenul scris pentru titularizare vine după proba practică. La sfârşitul lunii mai, cadrele didactice au fost nevoite să îşi demonstreze aptitudinile şi să predea în faţa clasei, în şcolile în care speră să ocupe un post. Anul acesta, examenul va fi organizat de fiecare unitate de învăţământ în parte, dar subiectele vor fi unice.

"În acest an şcolar, sunt înscrişi 1.426 de candidaţi pentru tot judeţul. Concurenţa cea mai mare este pentru posturile de învăţători, acolo sunt 67 de posturi titularizabile. Concursul se organizează puţin altfel faţă de anul precedent, în sensul că aceşti candidaţi s-au înscris în şcolile în care existau posturi sau în centre care arondează câteva şcoli în care există posturi", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horea Corcheş.

Profesorii vor fi supravegheaţi să nu copieze exact ca elevii. În fiecare sală de examen vor exista camere video. La final, cei 160 de câştigători ai examenului de titularizare vor încasa un premiu derizoriu: salariul unui cadru didactic aflat la început de carieră este de numai câteva sute de lei.

"Salariul începe de la 700 de lei şi, bineînţeles, pe parcurs după examenul de definitivat mai creşte cu câţiva leuţi. Cu acest salariu, nu prea atractiv în învăţământ, vin foarte puţini. Şi normal, aici, ar trebui atât Guvernul, cât şi toţi factorii implicaţi să dea însemnătatea necesară învăţământului", arată liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru.

Examenul de titularizare este obligatoriu pentru ca profesorii, învăţătorii şi educatorii să se poată angaja în învăţământ. Cei care nu obţin posturi de titulari, mai pot spera să prindă un post, dar numai ca suplinitori.

Comenteaza