Înşelaţi de o agenţie de locuinţe “fantomă”

Înşelaţi de o agenţie de locuinţe “fantomă”
Aproape 50 de familii au plătit apartamente într-un “program pentru intelectuali”, dar au rămas fără contracte şi cu blocul neterminat.
Mai mulţi oameni cu studii superioare şi meserii bine văzute s-au înscris în urmă cu trei ani în “Programul de locuinţe pentru intelectuali” demarat de Agenţia de Reconversie a Excedentului Locativ (AREL). Ei au plătit integral apartamentele, dar locuiesc într-un bloc nefinalizat. Acum, locatarii nu mai dau de reprezentanţii AREL pentru a termina lucrarea, astfel încât să poate fi recepţionată. În realitate, AREL este o fundaţie care i-a păcălit pe oameni că derulează proiectul în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Zece locatari din blocul de pe strada Stejarului nr. 42 din Floreşti s-au deplasat ieri la sediul AREL din Cluj-Napoca pentru a-şi cere contractele de vânzare-cumpărare a locuinţelor. Din păcate, oamenii nu au găsit pe nimeni în birourile fundaţiei, iar în semn de protest au lăsat la sediu o coroană mortuară cu înscrisurile “AREL este groparul” şi “Intelectualitatea română îngropată”. De asemenea, nemulţumiţii şi-au strigat doleanţele la geamurile sediului AREL: “Veniţi să ne daţi contractele! V-am dat toţi banii şi vă bateţi joc de noi!”.

“Am plătit 42.000 de euro pentru apartament prin notar şi nu am contract. S-a depăşit termenul la care trebuia încheiat contractul. Nu avem cărţi funciare pentru că blocul nu este recepţionat, nefiind finalizat. Am doar antecontract de promitent cumpărător. În total, oamenii au plătit circa un milion de euro. A fost selecţie cu punctaj ca şi la ANL”, ne-a spus Horia Cristea, unul dintre locatari.

Oamenii au somat prin executor judecătoresc AREL să termine blocul din Floreşti încă de la începutul anului 2009, dar nu au rezolvat nimic până acum. Ei se plâng că ajung cu greu în bloc din cauza stratului de noroi din jur, că parterul este plin de apă sau că la uşa blocului nu există scară, deşi este la un metru înălţime.

De parcări sau garaje nici nu poate fi vorba. Potrivit datelor de la Primăria Floreşti, imobilul a fost edificat în baza autorizaţiei din 22 martie 2007, prelungită cu un an în 22 martie 2009. “În luna decembrie 2009, AREL a solicitat începerea procesului de recepţie la imobilul în cauză. Din motive de nefinalizare a tuturor lucrărilor şi de vicii sesizate de cetăţeni, procesul de recepţionare a fost suspendat în luna aprilie 2010, prin dispoziţia primarului, neemiţându-se certificatul de atestare a construcţiei şi, implicit, neputând fi început procesul de intabulare”, se arată în răspunsul Primăriei Floreşti.

Nici reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au cuvinte de laudă pentru AREL, pe care o consideră o fundaţie ce a dorit să pară un fel de ANL. “Anul trecut am sesizat că există această agenţie care a postat pe site că derulează programul de locuinţe pentru intelectuali în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

Am sunat şi am întrebat în ce constă parteneriatul. Răspunsul a fost că primăria dă avize pentru construirea blocurilor. Aceasta nu înseamnă parteneriat, astfel că i-am somat oficial să retragă de pe site partea cu Primăria Cluj-Napoca. Se pare că nu s-au conformat, astfel că suntem nevoiţi să-i acţionăm în judecată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. Pe lângă asocierea fictivă cu o instituţie şi numele de “agenţie”, precum cele subordonate ministerelor, AREL le-a luat ochii oamenilor şi prin faptul că a anunţat realizarea de locuinţe la preţuri mici pentru intelectuali.
Comenteaza