Înşelătoria Favorit Solution a ajuns sub urmărire penală

Înşelătoria Favorit Solution a ajuns sub urmărire penală
Fosta firmă de creditare în sistem piramidal Euro Credit Cassa este acum în urmărire penală, potrivit Oficiului Registrului Comerţului.

Notările de la Oficiul Registrul Comerţului în dreptul societăţii Favorit Solution SRL arată "funcţiune" şi "urmărire penală". Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj confirmă că există mai multe plângeri împotriva firmei şi că poliţiştii fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Între timp, numărul persoanelor păgubite din toată ţara a crescut semnificativ. ZIUA de CLUJ vă prezintă relatările a două femei venite tocmai din Vrancea la Cluj cu speranţa că vor primi credite. Au plecat însă fără câteva mii de lei.

Firma de creditare a fost înfiinţată în luna ianuarie sub denumirea Euro Credit Cassa. După ce mai multe persoane s-au plâns că nu au primit creditele şi au rămas fără banii daţi ca taxă de intrare în sistem, reprezentând 4,5% din suma cerută drept credit, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a amendat firma cu 6.000 de lei în primăvară. Şeful CJPC, Mircea Radu, a explicat atunci că societatea desfăşoară o activitate de creditare de tip piramidal. "Doritorii de credite sunt cei care în fapt creditează societatea. Sumele care ar putea să le primească nu depind de nici un factor tehnic, norocul fiind elementul care poate fi determinant în alegerea sa şi câştigarea dreptului de fi «creditat»", a declarat Radu.

După intervenţia CJPC, Euro Credit Cassa şi-a schimbat denumirea în Favorit Solution şi a continuat activitatea. CJPC a amendat apoi şi Favorit Solution de două ori, cu 2.000 şi 5.000 de lei, pentru "comportament incorect faţă de consumator". Între timp, cei de la firmă şi-au perfecţionat metoda de lucru. "Au introdus în contract toate condiţiile de creditare. Scrie acolo că omul poate plăti rate până la 15 ani, iar dacă nu este tras la sorţi nu primeşte creditul. Taxa de înregistrare, în sumă mare, nu se returnează. Oamenii au semnat contracte şi şi-au asumat toate clauzele. Pe sistemul actual nu am ce să le fac. Am trimis la IPJ o adresă pentru verificarea documentelor, având în vedere că legea interzice constituirea de grupuri de persoane de către o firmă care oferă împrumuturi. Iar ei asta fac, împart oamenii în diverse grupuri", a precizat şeful CJPC. Reprezentanţii IPJ confirmă ancheta în derulare.

"S-au înregistrat mai multe plângeri împotriva firmei Favorit Solution, iar în prezent poliţiştii desfăşoară activităţi procedurale cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Alma Brehariu. Site-ul Oficiului Registrului Comerţului arată că s-a început urmărirea penală împotriva firmei. Aceasta este deţinută de o companie off-shore, Collier LDT, din insulele Seychelles, şi este administrată de Csaba Laszlor Waldman, originar din Satu Mare. Acesta nu a putut fi contactat.

Sursele ZIUA de CLUJ spun că firma, sub ambele denumiri, a adunat din ianuarie până acum peste 2.000 de clienţi. De curând, firma a închis biroul din Bucureşti, astfel că oamenii din partea estică a ţării s-au îndreptat către Cluj. Este şi cazul a două femei din judeţul Vrancea, Ioana Tălpan şi Florentina Potop, venite în 31 octombrie pentru a treia oară la sediul Favorit Solution, în speranţa că vor pleca cu creditele în buzunar. "Am aflat de firmă dintr-un ziar naţional unde au reclamă. Am sunat şi am mers la Cluj pe 27 septembrie. Am vrut un credit de 80.000 de lei pe persoană fizică şi 80.000 pe o societate. Am citit bine contractul, dar sunt clauze fără înţeles. Nu mi s-a spus că se trag la sorţi cei care primesc credite, ci că în fiecare ultimă zi din lună este o şedinţă de consiliu cu toţi clienţii, în care se decide. Tot ne-au zis că în 10-15 zile primim banii, dar nimic. Am mai fost de trei ori la Cluj şi ne-au tot amânat. Era o persoană din Piatra Neamţ care aştepta din august. Până la urmă, am scos actele şi am rămas fără 5.000 de lei", ne-a povestit Florentina Potop.

Amica ei, Ioana Tălpan, a solicitat un credit de 220.000 de lei. "Am apelat la o astfel de firmă pentru că banca nu ne dă credit pentru apartament la salariile pe care le avem eu şi soţul meu. Recunosc că am partea mea de vină. Am plătit taxa de înregistrare de 20.000 de lei şi o rată de 1.100 de lei. Bine că am reuşit să scot dosarul de la ei, că îmi luaseră Cartea Funciară la casă", ne-a spus Tălpan.

 

Comenteaza