Inspectorii ANI sesizează procurorii cu privire la un angajat al Primăriei Floreşti

Inspectorii ANI sesizează procurorii cu privire la un angajat al Primăriei Floreşti
Reprezentanţii ANI au constatat că inspectorul de urbanism Bogdan Gînscă, din cadrul Primăriei Floreşti, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, după ce a întocmit şi semnat certificate de urbanism pentru firma tatălui său.

Cazul inspectorului Bogdan Gânscă nu este singular pentru comuna Floreşti, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) constatând în urmă cu doi ani starea de incompatibilitate a Mihaelei Dinea, consilier local la vremea respectivă.

În privinţa lui Bogdan Gînscă, inspectorii ANI au transmis că au constatat că acesta a "încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de funcţionar public în cadrul Compartimentului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Primăria Floreşti, judeţul Cluj, a întocmit şi semnat un referat prin care s-a propus aprobarea Planului Urbanistic Zonal, având ca obiect "Construire policlinică şi casă unifamilială", elaborat de către o societate în cadrul căreia tatăl acestuia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator. Totodată, persoana evaluată a întocmit şi semnat mai multe certificate de urbanism al căror proiectant a fost societatea mai sus amintită". ZIUA de CLUJ a relatat cu privire la această situaţie în vara anului trecut.

Conform reprezentanţilor agenţiei, funcţionarul ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. Totodată ANI a mai constatat "indicii privind posibila săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual" cu privire la Gînscă şi, în consecinţă, a sesizat organele judiciare competente. Bogdan Gînscă poate să conteste, în instanţă, constatările făcute publice de reprezentanţii ANI.


Inspectorii ANI au arătat că Gînscă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Totodată, reprezentanţii agenţiei au informat că Gînscă a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit comunicatului de presă transmis de reprezentanţii ANI, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective ", iar „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Bogdan Gînscă a declarat că nu a primit nici o înştiinţare cu privire la rezultatul evaluării şi că va contesta decizia inspectorilor ANI.

Etichete
Comenteaza