Instanţa a primit raportul CNVM cu privire la Rasdaq

Instanţa a primit raportul CNVM cu privire la Rasdaq
Curtea de Apel a amânat ieri pentru data de 29 aprilie pronunţarea cu privire la faptul dacă Piaţa Rasdaq este sau nu reglementată. În cazul în care nu este, procesul penal de manipulare a pieţei de capital în care este inculpat milionarul Gicu Gânscă (foto) rămâne fără obiect.

Instanţa Curţii a primit un răspuns de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit căruia Piaţa Rasdaq nu era reglementată când s-a efectuat tranzacţia cu acţiunile societăţii ACI Bistriţa, pentru care este inculpat Gânscă alături de patru brokeri, dar că era sub supravegherea comisiei. Procurorul de şedinţă a depus o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o cauză similară, prin care se stabileşte că Piaţa Rasdaq este reglementată. Avocatul lui Gicu Gânscă, Sergiu Bogdan, spune că trebuie să existe o decizie a CNVM pentru reglementarea acestei pieţe.

"În baza deciziei CNVM nr. 1092 din 27.08.1996, Piaţa Rasdaq a fost considerată o piaţă organizată şi supravegheată de CNVM, cu reguli proprii de funcţionare. Piaţa Rasdaq nu s-a încadrat în prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi nici în ale reglementărilor emise în aplicarea sa şi nu a fost calificată de CNVM drept piaţa reglementată în sensul art.125 sau ca sistem alternativ de tranzacţionare, în sensul art.2 alin (1) punctul 26 din legea menţionată. Prin urmare, CNVM nu a înscris Piaţa Rasdaq în lista pieţelor reglementate pe care a transmis-o Comisiei Europene în baza art. 47 din Directiva nr. 39-2004 privind pieţele de instrumente financiare", se arată în răspunsul CNVM.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Cluj susţin că Gicu Gânscă s-a folosit de informaţii preferenţiale - inside trading - pentru a deveni proprietarul societăţii ACI Bistriţa. Gânscă este acuzat ca a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiunile ACI Bistriţa, iar ulterior ar fi oficializat tranzacţia cu ajutorul bursei Rasdaq. Alături de Gânscă, sunt inculpaţi patru brokeri.

 

Comenteaza