Instanţa din Târgu Mureş a explicat de ce îl ţine pe Apostu în arest. Vezi motivarea: eliberarea ar crea insecuritate şi indignare VIDEO

Instanţa din Târgu Mureş a explicat de ce îl ţine pe Apostu în arest. Vezi motivarea: eliberarea ar crea insecuritate şi indignare VIDEO
Lăsarea în libertate a fostului primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, acuzat şi arestat pentru corupţie, constituie un pericol „concret" pentru ordinea publică, „date fiind natura relaţiilor sociale, vătămate prni activitatea infracţională ce îi este imputată", explică instanţa din Târgu Mureş, în motivarea deciziei care a respins cererea de eliberare sub control judiciar a lui Apostu.

În plus, arată instanţa, eliberarea lui Apostu ar determina „apariţia evidentă a unui sentiment de indignare în rândul comunităţii din care provine inculpatul". Explicaţia reacţiei - „persoane ce s-au bucurat de încrederea lor - primarul fiind reprezentant al statului, al administraţiei publice locale, ce este ales prin vot secret, direct, universal - şi care sunt acuzate de comiterea unor infracţiuni grave, ar putea beneficia de clemenţa nejustificată a organelor abilitate ale statului".


„Acest inculpat avea, la momentul la care se susţine că ar fi comis faptele imputate, calitatea de primar a municipiului Cluj - Napoca, funcţie publică, ce implică autoritatea statului şi care are la bază încrederea şi respectul cetăţenilor, care, participând la procesul electiv, au apreciat că inculpatul este cel care trebuie să le reprezinte pe plan local şi naţional interesele, dar, acuzele ce planează asupra sa, demonstrează la acest moment procesual, că acesta ar fi „trădat" încrederea ce i-a fost acordată de membrii comunităţii, ce l-a votat, şi care este acum nesigură, în mod cert, pe opţiunile făcute", explică judecătoarea.

Aceasta arată că intervalul de timp de când Apostu este privat de libertate în mod preventiv - cinci luni - nu poate fi privit ca depăşind termenul rezonabil avut în vedere de CEDO, „în contextul în care, urmărirea penală declanşată împotriva acestuia s-a finalizat la data de 22 decembrie 2011, instanţa a fost sesizată cu soluţionarea cauzei la data de 29 decembrie 2011, măsura preventivă a arestului debutând împotriva acestuia la data de 11 noiembrie 2011".


„Faza urmăririi penale cu inculpatul aflat în stare de arest preventiv s-a desfăşurat înlăuntrul unui interval de timp mai mic de şapte săptămâni, iar, de la momentul sesizării instanţei cu soluţionarea cauzei, s-a scurs un interval de timp de trei luni şi patru zile, în care s-au parcurs etapele din Codul de procedură penală. Dacă s-ar accepta ideea, şi instanţa resubliniază aici, la acest moment procesual, că inculpatul poate fi cercetat în prezenta cauză, în stare de libertate, s-ar accentua, în mod evident, sentimentul de insecuritate şi indignare, deja format la nivelul opiniei publice, că persoane ce ocupă în ierarhia statului înalte funcţii, implicând exerciţiul autorităţii şi asupra cărora planează acuze grave - şi care îmbracă forma criminalităţii gulerelor albe, aşa cum este acest fenomen perceput în jurisprudenţa şi legislaţia europeană - ar putea fi libere. Elementele invocate de către inculpat, prin apărătorii săi aleşi, [sunt] circumstanţele personale favorabile prezentate - infractor primar, bine integrat în familie şi societate, suportul constant de care beneficiază din partea membrilor familiei, faptul că este absolvent de forme de învăţământ superior- , trebuie să aibă „greutatea" reală la aprecierea cererilor formulate, sunt avute în vedere tocmai pentru că, aceste cereri instanţa le analizează şi prin luarea în considerare a prev. art.136 alin.1 rap. la alin.8 Cod procedură penală.


În ce-l priveşte şi pe Stoia, instanţa arată că acesta era „un potent om de afaceri, la nivelul judeţului Cluj", la momentul la care se susţine că ar fi comis faptele. „Prin poziţia sa socio-financiară, a adus atingere normalei desfăşurări a relaţiilor ce trebuiau să se deruleze pe piaţa financiară şi economică a judeţului Cluj", arată judecătoarea.


„Prin acţiunile ce se susţine că le-ar fi desfăşurat vis-a-vis de coinculpaţii Apostu, acesta ar fi produs şi perturbarea semnificativă a normalei desfăşurări a activităţii de primar, dar şi a activităţii instituţiei în care coinculpatul lucra. Infracţiunile imputate acestui inculpat, în mod categoric nu vizează infracţiuni de violenţă, dar ele se situează în sfera criminalităţii cu un grad crescut de pericol, deoarece, profitând de potenţa sa financiară şi socială, acesta ar fi reuşit să îşi asigure, în mod nelegitim, o parte a activităţii economice desfăşurate la nivelul municipiului Cluj - Napoca, prin prisma relaţiilor dezvoltate cu familia Apostu. Amploarea activităţii infracţionale imputate acestui inculpat, prin prisma repetativităţii actelor materiale şi a intervalului de timp substanţial în care se susţine că ar fi desfăşurat-o, a produs, la nivelul opiniei publice, un puternic impact negativ, un evident sentiment de indignare ce nu s-a diminuat, ci dimpotrivă, continuă să subziste. Dacă în continuarea derulării acestei cercetări judecătoreşti, ce de abia a debutat, acest inculpat ar fi cercetat în stare de libertate s-ar declanşa, cu certitudine, puternice reacţii în rândul opiniei publice vis-a-vis de faptul că, persoane ce sunt acuzate de comiterea unor infracţiuni de corupţie, ar putea să beneficieze de o inexplicabilă clemenţă din partea organelor statului abilitate cu restabilirea ordinii de drept", subliniază instanţa.

Comenteaza