Institut Horticol de 13 milioane de euro la Cluj

Institut Horticol de 13 milioane de euro la Cluj
Construcţia Institutului de Cercetări Horticole de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a fost amânată cu un an din cauza unei licitaţii reluate.

Călin Vac, managerul de proiect al Institutului de Cercetări Horticole al Transilvaniei (ICHAT), susţine că Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj va finaliza construcţia clădirii până la termenul din luna septembrie a anului 2013. Institutul de Cercetări Horticole va fi cel mai modern centru de cercetare din domeniu, urmând să fie dotat şi construit din fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro.

"ICHAT ar putea fi primul institut de cercetări horticole avansate din ţară care va încorpora toate domeniile horticol-agricole moderne ce se studiază în universităţile de profil şi care îşi propune să desfăşoare cercetări avansate în domeniul ştiinţelor agricole, în conformitate cu standardele de ultimă oră, reglementate de politicile europene", a declarat Călin Vac, managerul de proiect al ICHAT. Printre domeniile în care vor avea loc cercetări se numără genetica şi ameliorarea plantelor, microbiologia, floricultura şi peisagistica, legumicultura sau viticultura.

Astfel, s-ar putea lărgi biodiversitatea speciilor legumicole sau s-ar putea face cercetări privind evoluţia vinurilor provenite din diferite regiuni. Totodată, se vor realiza cercetări privind compuşii din struguri cu efect antioxidant şi se va putea autoriza şi dota laboratorul pentru determinarea calităţii vinurilor, conform cerinţelor de la nivelul Uniunii Europene. "Realizarea unui astfel de institut poate contribui în mod indubitabil la dezvoltarea cunoştinţelor în domeniul geneticii şi ameliorării plantelor horticole, în care ţara noastră se situa pe o poziţie onorantă, inclusiv în privinţa soiurilor nou create la pomi fructiferi, viţă de vie, legume şi flori, în special până în anul 1990, bucurându-se de recunoaştere internaţională", a explicat Vac.

Construcţia institutului a fost întârziată ca urmare a reluării unei licitaţii privind proiectarea clădirii. "Legislaţia în domeniul achiziţiilor a întârziat calendarul activităţilor cu mai mult decât ne aşteptam. Anul trecut anunţam un calendar prin care estimam ca în acest an, în aprilie, să poată începe lucrările de execuţie. Dar din cauza chestiunilor legislative, doar în luna martie am contractat proiectarea institutului şi a serelor", a declarat Călin Vac. El a explicat că licitaţia iniţială pentru proiectare a fost contestată, iar firma care a câştigat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a refuzat să semneze contractul de proiectare în modul în care a câştigat procedura de achiziţii.

"Firma care a câştigat iniţial licitaţia a înaintat un termen de 12-13 zile pentru proiectul tehnic, un termen foarte ambiţios, iar la semnarea contractului ne-au spus că nu pot face asta şi s-au retras din competiţie. A trebuit repetată procedura în luna mai, iar câştigătorul pentru proiectarea institutului şi sere a fost stabilit în luna iunie. Practic, din 16 iunie am intrat în etapa de a ne apropia de proiect", a adăugat Vac. Proiectarea institutului a fost realizată de compania Bogart contra sumei de 209.000 de lei. "A fost un preţ similar cu cel înaintat de firma care a câştigat prima dată licitaţia", a spus Călin Vac. Totodată, el a explicat că au fost livrate o parte dintre echipamentele necesare Institutului Horticol, dar şi Băncii de Gene a USAMV.

"Am primit deja echipamentele pentru Banca de Gene care au fost instalate acolo şi care au valoarea de 400.000 de euro. La 1 decembrie trebuie să primim nouă echipamente pentru institut, între care motocultor, tractor, motosăpătoare. În cea de-a treia etapă trebuie să ne fie livrate echipamente pentru institut în valoare de 3 milioane de euro. Grosul echipamentelor va fi livrat până la 1 iunie 2013", a explicat Călin Vac. Practic, construcţia clădirii ar trebui să înceapă în aprilie anul următor, iar lucrarea ar trebui finalizată într-un an şi jumătate. "Va fi o lucrare de 6 milioane de euro", a precizat managerul de proiect al institutului. Ieri Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, ce vizează amenajarea Institutului de Cercetări Horticole.

 

Comenteaza