Instructorii clujeni de arte marţiale şi medicii se documentează la Confucius

Instructorii clujeni de arte marţiale şi medicii se documentează la Confucius
Cursurile de limba chineză şi mai ales biblioteca generoasă a Institutului Confucius din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) atrag mulţi instructori de arte marţiale şi medici care se specializează în terapii alternative.
“Avem materiale care le sunt foarte utile celor care lucrează în aceste domenii. Biblioteca are în dotare atât cărţi, cât şi publicaţii în sistem electronic de învăţare a limbii chineze pe care cursanţii noştri le pot împrumuta acasă. Pe lângă studenţi, se mai înscriu la noi şi clujeni care sunt pasionaţi de caligrafia şi cultura chineză”, a declarat Adrian Zoicaş-Ienciu, directorul Institutului Confucius.

Instituţia a găzduit ieri o ceremonie de lansare de carte şi donaţie în cadrul căreia a primit 300 de volume din “Arta caligrafiei chineze. Îndrumări privind scrierea caracterelor chinezeşti” şi 300 din “Limba chineză - conversaţii uzuale”. “Până acum aveam publicaţii de studiu doar în limba engleză şi franceză, aşa că putem spune că, datorită acestei donaţii, avem şi manuale în limba română”, a precizat directorul de la Confucius. “Chiar şi doamna Angela Merkel s-a interesat, la vizita efectuată de curând la Cluj, despre colaborările pe care le avem cu China. Suntem fericiţi că tot mai mulţi clujeni vizitează China şi tot mai mulţi cetăţeni din această ţară vin la Cluj”, a declarat Andrei Marga, rectorul UBB. De asemenea, Tong Jian, director al grupului editorial din Zhejiang, şi-a exprimat mulţumirea de a lansa două cărţi “într-un oraş cu o istorie atât de bogată cum este Clujul”.

În acest semestru sunt înscrişi la Institutul Confucius 163 de cursanţi, iar în cursul anului universitar au învăţat aici 185 de persoane. Cursurile durează un semestru şi pot continua în cazul în care cei înscrişi doresc să îşi aprofundeze studiile. “Anul trecut, cursurile au fost gratuite, însă acum am vrut să îi atragem doar pe cei care sunt pasionaţi de limba şi cultura chineză, aşa că am instituit o taxă de 10 dolari pe semestru care include şi abonamentul gratuit la bibliotecă”, a menţionat Adrian Zoicaş-Ienciu.


Comenteaza