Intervenția la incendiul din Florești. Cum explică ISU Cluj "bâlbele" cu scara
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Apr 2022, 16:07
- Eveniment
- Ascultă știrea
Incendiul izbucnit joi după-amiază la în blocul de pe strada Porii din Florești a pus pe jar ISU Cluj după ce una dintre scările pompierilor nu a funcționat.
Opt apartamente au ars în incendiul din blocul de patru etaje din Florești. Pompierii spun că apelul de urgență a fost primit la ora 15:01, iar primele echipaje au ajuns la locul intervenției la ora 15.09.
Pentru că flăcările se manifestau generalizat, într-un apartament de la ultimul etaj al blocului la ora 15:06 s-u trimis o autospecială de stingere și o autoscară. Surpriza a venit la fața locului, când scara nu a funcționat.
"Electrovalva centrală nu a permis refularea apei. Nu știm încă cauza: ori eroare umană, ori defecțiune tehnică", a declarat colonelul Băltaru Pavel.
Autoscara este nouă și a fost scoasă pentru prima dată la incendiul din Florești.
"În luna martie am primit-o, personalul a fost instruit să lucreze cu ea, de asta nu pot să vă spun exact ce s-a întâmplat. Prima verificare noi o facem la intrarea în tură și zilnic lucrăm cu ea. Echipajul știa ce are de făcut, numai că la intervenție nu a funcționat", a explicat colonelul Băltaru.
Acesta a spus că pompierii s-au adaptat rapid și au întins un furtun pe treptele scării, astfel că jetul de apă a ajuns pe acoperișul blocului.
Incendiul a fost unul violent, a spus comandantul acțiunii mr. Șerbu Cosmin. Acesta a explicat că echipajele au acționat pentru stingerea incendiului din primul apartament, însă flăcările s-au extins rapid prin tavanul de gips carton și șarpanta de lemn a acoperișului, cuprinzând celelalte apartamente de la ultimul etaj.
Ceea ce a pus probleme pompierilor a fost faptul că accesul în podul imobilului se făcea dificil, de la capetele blocului. Conform maiorului Șerbu Cosmin, incendiul din apartament a fost stins în 20 de minute, iar ceea ce a dat de furcă pompierilor a fost focul care s-a extins în pod.
"Pe timpul interventiei am intampinat mai multe probleme, una fiind partea de acces în pod. Pe scările 2 si 3 nefiind acces inspre pod, s-a putut intra doar pe partea laterala, scara 1 si scara 4, apartamentul în care a izbucnit incendiul fiind situat în scara 3. (...) Ne-ar fi putut ajuta foarte mult dacă am fi putut să pătrundem în pod pe la scările unde era în dezvoltare incendiul, pentru că atunci am fi putut acționa exact asupra focarului", a declarat comandantul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, maior Șerbu Cosmin.
"Trebuiau mai multe surse de apă în zona respectivă"
O altă problemă întâmpinată de pompieri a fost presiunea scăzută din hidranți, în prima parte a intervenției, ulterior, însă, s-a cerut creșterea presiunii. De asemenea, hidranții de la care s-a făcut alimentarea erau la distanță de bloc.
"Hidranții de la care am putut face alimentarea erau la aproximativ 200 m de locul intervenției. A mai fost un hidrant la aproximativ 80-100 m de la care am făcut alimentarea la autoscara și autospeciala venită în sprijin de la Detașamentul 1. Din experiența mea, la necesitatea și complexitatea intervenției trebuiau mai multe surse de apă în zona respectivă", a precizat mr. Șerbu Cosmin.
Acesta a explicat, însă, că după ce s-au oprit magistralele de apă a crescut presiunea și debitul a fost "foarte bun", dar ar fi fost mai bine dacă erau mai mulți hidranți.
"Noi am folosit o cantitate destul de mare de apă și a trebuit să rugăm să oprească celelalte magistrale de apă, să nu mai folosească la celelalte blocuri de locuințe din zonă, ca să avem noi debitul mai mare. Dacă aveam mai mulți hidranți am fi putut să ne legăm în mai multe locuri și am fi avut mai multă apă disponibilă", a punctat maiorul.
Pe lângă cele opt apartamente afectate de flăcări, s-au înregistrat pagube în mai multe apartamente de la etajele 2 și 3, din cauza apei utilizate pentru stingerea incendiului.
26 de persoane au primit cazare din partea Primăriei Comunei Florești. Printre acestea au existat și 6 femei și 2 copii refugiați din Ucraina, cărora le-a fost identificată cazare prin intermediul Asociației International Medical Rescue.
În prezent, o comisie de la nivelul ISU Cluj stabilește cauza probabilă de la care a pornit incendiul și evaluează pagubele produse.