Intervenţii în zonele calamitate din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:09
- Eveniment
- Ascultă știrea

Potrivit bilanţului prezentat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), până ieri, în jurul prânzului, angajaţii regiei interveniseră pe 20 de sectoare de drum, 6 poduri şi un podeţ. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, principalele lucrări executate au fost semnalizarea zonelor periculoase, curăţarea viiturilor de pe partea carosabilă, completarea provizorie cu material pietros a zonelor cu alunecări din corpul drumurilor şi protejarea prin anrocamente a zonelor cu spălări ale corpului drumului.
De asemenea, un podeţ a fost complet refăcut. La aceste intervenţii s-au folosit, până acum, 31 de utilaje (excavatoare, macarale, autogredere, cilindri compactori, 21 de autobasculante, 3 autospeciale şi 60 de muncitori.
Conform directorului RAADPP, Mircea Avram, o estimare a costurilor este imposibil de făcut în acest moment. “în momentul de faţă se lucrează la o evaluare economică, pe care estimăm să o finalizăm până marţi, când vom face publice toate cifrele. Până atunci e imposibil de făcut o estimare, pentru că lucrurile evoluează. De exemplu, podul din Călata e dus de tot şi trebuie reconstruit. Până ieri erau 18 drumuri afectate, acum a mai apărut o alunecare de teren la Coruş, deci sunt 19 drumuri. Se pare că a mai apărut o problemă la Borşa”, a explicat Avram.
Lucrările vor fi finanţate de către consiliul judeţean, iar şeful acestei instituţii, Alin Tişe, speră să primească ajutor financiar de la Bucureşti. “Dat fiind faptul că toate aceste intervenţii au fost finanţate din bugetul propriu al consiliului judeţean, vom întreprinde toate demersurile necesare în vederea obţinerii de la guvern a sprijinului financiar necesar în vederea refacerii tuturor elementelor de infrastructură afectate de inundaţii şi pentru eliminarea tuturor efectelor negative”, a declarat Tişe.
Potrivit unui comunicat al
Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), din cauza ploilor din
ultimele zile, s-au înregistrat alunecări de teren în opt localităţi:
Cluj-Napoca, Corneşti, Căianu, Cojocna, Moldoveneşti, Pălatca, Ploscoş şi
Sânmărtin.
în plus, malul drept al Someşului Mic a fost erodat pe o distanţă de aproximativ 40 de metri, iar digul de protecţie este în pericol în zona satului Bonţida. CJSU a mai informat că 60 de persoane au fost izolate în comuna Borşa, din pricina ruperii unui pod de lemn. Vestea proastă este că distrugerile produse de viituri ar putea să nu se oprească aici. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit Cod galben de inundaţii, valabil în judeţul Cluj până astăzi la ora 16.00.