Invazia LCD-urilor şi a plasmelor duce la dispariţia televizoarele clasice, la Cluj

Invazia LCD-urilor şi a plasmelor duce la dispariţia televizoarele clasice, la Cluj
Clujenii care se gândesc să îşi achiziţioneze un televizor cu tuburi catodice din marile magazine locale trebuie să se grăbească, pentru că aceste modele sunt pe cale de dispariţie.
Dacă, până în urmă cu un an-doi, la raionul de aparate TV din magazinele clujene oferta era destul de variată, la îndemână şi pentru cei cu venituri mai mici, în prezent rafturile cuprind doar LCD-uri şi plasme. Nu se mai găsesc nici micile aparate gen “Sport”, nici cele mari, cu ecran semiplat, care făceau furori în urmă cu câţiva ani, la preţuri echivalente cu ale unui LCD mic. “Nu am mai primit de mult, probabil nu se mai fabrică genul acesta de aparate”, explică un vânzător de la Media Galaxy. Cei de la Domo sunt de părere că la mijloc ar fi şi prevederi ale Uniunii Europene, legate mai ales de consumul de energie electrică sau de gradul de poluare. Întreaga ofertă de televizoare a marilor magazine clujene cuprinde, astfel, numai aparate LCD sau plasme.

Care sunt avantajele noilor modele de televizoare? “Consumul redus de energie, volumul lor, considerabil mai mic pentru aceeaşi diagonală, faptul că sunt uşor de adaptat la orice fel de mobilier, pot fi montate în perete”, a declarat Mirela Surghie, head of media în cadrul Real Hypermarket. Sunt apreciate şi facilităţile oferite de tehnologia modernă, fie că este vorba de calitatea superioară a imaginii sau de diagonale mult mai mari. “Cu toate acestea, datorită preţului considerabil mai redus, o mare parte a clienţilor noştri continuă să solicite televizoarele cu tub catodic, fiind mult mai accesibile din punct de vedere financiar”, a dezvăluit reprezentanta hipermarketului.

“Se fac progrese mari nu doar în tehnologia de fabricare a aparatelor, ci şi la calitatea lor. Este o mare diferenţă între imaginea şi sunetul pe care îl redau aparatele noi faţă de cele vechi. LCD-urile şi plasmele au şi intrări HDMI, ceea ce le aduce o calitate şi mai mare a imaginii”, a explicat inginerul clujean M.C., specialist care lucrează în domeniu de 35 de ani. Noile aparate nu le aduc numai beneficii consumatorilor. “Fiabilitatea lor este mult mai redusă. Am văzut televizoare vechi la care se vedea perfect şi după 20 de ani. Nu pot spune exact care ar fi perioada de viaţă a celor noi, pentru că au apărut recent, însă, cu siguranţă, este o diferenţă mare”, a spus specialistul.

Depanatorii, tot mai puţin solicitaţi

Noile aparate funcţionează impecabil timp de câţiva ani, de obicei în timpul în care sunt în garanţie, după care încep să apară defecţiunile. “Nu este ceva standard, nu pot spune că se strică ceva anume, însă după o vreme te trezeşti că mereu nu funcţionează ceva, repari una şi se strică alta la televizoarele astea noi”, spune inginerul clujean M.C. Cu toate acestea, depanatorii nu au mai multe comenzi, cum ar fi de aşteptat. “S-au schimbat vremurile. Mai toţi clujenii au mai multe televizoare în casă, în fiecare cameră şi în bucătărie. Dacă se strică unul, nu îl mai repară, că se pot uita la celelalte”, dezvăluie M.C.

Comenteaza