Învingătoare a cancerului, răpusă de Casa de asigurări

Învingătoare a cancerului, răpusă de Casa de asigurări
O pacientă din Cluj-Napoca a reuşit să se lupte cu cancerul şi după o lună de tratament boala a intrat în remisie. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate refuză să-i deconteze cheltuielile, cu toate că are şanse de recuperare de peste 80%.

Nicoleta V. e din Cluj-Napoca şi în ultima jumătate de an a trăit un coşmar. I s-a descoperit o formă de cancer de sân şi, după multiple tratamente naturiste care nu au dat rezultate, a decis să apeleze la ajutorul medicilor oncologi.

„Anul trecut mi s-a depistat cancerul la sân. De la sân s-a extins în trei locuri şi am făcut metastaze osoase şi la ficat. Aveam o stare foarte proastă. Am ajuns la clinică în ultima clipă, în cărucior, pentru că nu mă puteam deplasa", a spus Nicoleta V. A început tratamentele, întâi cu analgezice puternice din cauza durerilor de spate, ulterior cu un medicament graţie căruia cancerul a intrat în remisie. „E vorba de Herseptin, medicament cunoscut pentru efectele sale în tratamentul cancerului de tip HR2 pozitiv. E primul pacient care răspunde atât de bine, în prima lună de tratament. A venit în cărucior, iar acum conduce maşina", explică medicul oncolog Adrian Udrea.

Tratamentul cu Herseptin costă aproximativ 1.500 de euro lunar, iar Nicoleta şi-a plătit din propriul buzunar medicamentele, pentru că o comisie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) i-a respins decontarea tratamentului. „Comisia mi-a refuzat tratamentul cu toate că am dreptul la el, pentru că sunt asigurată, aşa că îmi plătesc tratamentul din banii mei", a spus Nicoleta. La rândul lui, medicul a explicat că acesta e unul din puţinele cazuri în care cancerul a intrat în remisie atât de repede. „Dânsa trebuie să suporte din buzunarul propriu tratamentul. În dosarul întocmit pentru CNAS ar trebui să existe şi o modalitate prin care doctorii pot face un comentariu: să scrie recomandările sau rezultatele pacientului, care în acest caz au fost foarte bune, deci ar trebui să primească tratamentul", a arătat oncologul Udrea.

Reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj susţin că decontarea tratamentului se realizează în urma aprobării dosarului la nivel central.

„Medicul curant întocmeşte un dosar care se transmite, prin CJAS la Bucureşti, unde este evaluat de o comisie de experţi, care pot aproba dosarul sau nu. Depinde de decizia lor", arată purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

 

Comenteaza