Ioan Aurel Pop: „Dacă ne-ar ataca ruşii, pofta de apărare ar creşte. Ura noastră faţă de aceşti prădători este imensă“

Ioan Aurel Pop: „Dacă ne-ar ataca ruşii, pofta de apărare ar creşte. Ura noastră faţă de aceşti prădători este imensă“
| Foto: Ioan Aurel Pop - Facebook

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre patriotismul ucrainenilor în războiul cu invadatorii ruşi, dar şi despre modul în care şi-ar apăra românii ţara în cazul unui conflict cu Rusia.

”Din păcate, numai atunci când este ameninţată cu război existenţa unei ţări se vede că dragostea de locul naşterii nu a murit. Dar, în astfel de cazuri, este câteodată prea târziu. De aceea, iubirea de ţară trebuie cultivată; ea se naşte şi creşte în familie şi în şcoală. Cu o educaţie adecvată, vom fi pregătiţi să existăm, prin colţul nostru de lume, în Europa”, a declarat Ioan Aurel Pop pentru Adevarul.

Istoricul Ioan-Aurel Pop susţine că ucrainenii „au o ţară recentă, abia formată în 1991, iar ideea apărării ei a fost cultivată cu grijă în toate aceste trei decenii”, iar acest lucru îi motivează să lupte în ciuda inamicului care pare superior.

”Românii se răzgândesc repede, din te miri ce, pe de o parte, iar pe de alta, tradiţia noastră nu este aceea a confruntării directe cu un inamic superior din punct de vedere militar şi politic. Cronicarii mai spun câteodată că domnii noştri şi oştenii lor „au dat dosul” atunci când au fost copleşiţi de forţa inamicului. Datul „dosului” nu era invariabil trădare, laşitate, frică, ci putea însemna repliere, retragere în codri, hărţuială, ambuscade etc.

Cu toate acestea, chiar dacă s-ar comporta – probabil – altminteri decât ucrainenii (în alte forme), românii şi-ar apăra ţara. Alta nu au, iar străinătatea şi risipirea în patru vânturi, oricum am lua lucrurile, sunt destul de amare, mai ales că au fost – de voie, de nevoie – gustate mult în ultimul timp.

În plus, dacă ne-ar ataca ruşii, pofta de apărare ar creşte, fiindcă ura noastră faţă de aceşti prădători este imensă. Dar mă rog să ne ferească Dumnezeu de o astfel de experienţă”, crede președintele Academiei Române.         

Comenteaza