Ioan Rus, despre Dosarul 1989: "Marile revoluții au fost judecate de istorie și nu de procurori"
- Scris de Diana Cîmpean
- 19 Apr 2019, 17:08
- Eveniment
- Ascultă știrea
Fostul ministru în guvernele Năstase și Ponta este de părere că revoluțiile sunt evenimente prea complicate pentru a fi judecate de procurori.
"Dacă vă uitați în cărțile de istorie, singurele judecăți care au rămas după revoluții sunt cele ale istoriei. Uitați-vă câte revoluții au fost judecate de către procurori. Una sau două, celelalte au fost judecate doar de către istorie, pentru că revoluția în sine este un gest prin care nimeni nu respectă legea", a explicat Ioan Rus.
"Era o lege prin care cel care a făcut baricadă la Intercontinental, să spunem, trebuie sancționat pentru că a blocat circulația și a afectat ordinea publică. Aceeași lege îl acuză pe cel care a venit cu tancul sau a tras și așa mai departe. Un procuror care ia legea are o încurcătură cât statuia lui Matei Crovin de mare, pentru că toată lumea încalcă legea în perioada revoluției. De aceea, marile revoluții au fost judecate de istorie și nu de procurori. Au și ei limitele lor", a mai spus fostul ministru.
"Desigur, există fapte care pot fi sancționate, la unii mai multe, la alții mai puține, dar revoluția în sine înseamnă nerespectarea legii de către toată lumea și inventarea unei alte legi, unei alte ordini. Este extrem de complicat de judecat", a declarat Ioan Rus într-o conferință de presă la Cluj, întrebat care este părerea sa despre Dosarul Revoluției.
Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 a fost trimis în judecată
Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, a anunţat, luni, 12 aprilie procurorul general Augustin Lazăr.
„Astăzi, secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a inaintat instanţei de judecată rechizitorul în cauza cunoscută generic sub numele de dosarul Revoluţiei. E un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română în general. Finalizarea acestei cauze de către colegii nostri reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective pe care mi le-am propus în urmă cu trei ani, soluţionarea dosarelor istorice. Oameni istorici au avu aprecieri in legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi juriştii incheie această provocare, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele din decembrie 89 nu e una instituţională, ci este una individuală", a anunţat, luni, procurorul general.
Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016, menţionând că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probleme obţinute dupa 13 iunie.
„Cu toate că în ultima prioadă instituţia a trecut prin momente dificile, echipa de procurori militari a avut capacitatea de a supravieţui, de a se regenera. A reuşit să obţină cooperarea mai multor instituţii ale statului, a fost o noutate în acest domeniu, în arhivele cărora se aflau probleme pertinente. Administrarea cu celeritate a unui probatoriu impresionat în mai puţin de trei ani a fost posibilă şi datorită unei cooperări instituţionale. Prin urmare doresc să mulţumesc MApN pentru identificarea şi punerea la dispoziţie a mai multor documente de arhivă, Senatului României pentru stenograme, CNSAS pentru punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare, SRI pentru identificarea, declasificarea şi punerea la dispoziţie a multor documente militare de arhivă, MAI şi STS pentru sprijinul logistic oferit. Informaţii detaliate despre rechizitoriu urmează să primiţi prin intermediul unui comunicat de presă", a completat procurorul general.