Iohannis: Învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi

Iohannis: Învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Facultatea de Drept, că trebuie să admitem că învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi, pledând pentru repunerea în discuţie, într-un mod serios şi angajant, a temei prezenţei sportului în şcoală.

Klaus Iohannis a participat la ceremonia lansării oficiale a proiectului "Candidatura României pentru Universiada de Vară 2021", în cadrul căreia a arătat că "participarea la competiţiile sportive presupune muncă asiduă şi perseverentă, disciplină şi rigurozitate, fair-play, respectarea regulilor jocurilor, şi pe acelaşi principiu se poate clădi şi un alt mod de a face politică".

"Sunt dascăl de profesie şi ştiu că şcoala românească trebuie repusă pe picioare. Trebuie să admitem că învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi, iar un astfel de eveniment este un bun prilej de regândire a priorităţilor de investiţii în aceste domenii", a arătat preşedintele Iohannis.

El a precizat că o competiţie sportivă internaţională, organizată în România, ar însemna beneficii economice şi sociale, capital de imagine, investiţii şi încurajarea turismului, dar în acelaşi timp ar însemna, prin participarea atâtor sportivi universitari, recunoaşterea şi răsplătirea valorii, muncii şi dedicaţiei.

"Iniţiativa dumneavoastră oferă cadrul de a repune în discuţie, într-un mod serios şi angajant, teme precum prezenţa sportului în şcoala românească, activitatea fizică şi un mod de viaţă echilibrat. Între gradul de sănătate al tinerilor şi bunăstarea naţională există, fără îndoială, o legătură directă", a ţinut să menţioneze Iohannis.

Şeful statului s-a referit şi la aspectul "dezvoltării durabile", arătând că "un eveniment sportiv major ar reprezenta o amplă oportunitate pentru marile centre universitare".

"Un astfel de eveniment ar aduce însă ceva mai presus de stadioane, locuri de cazare, săli de sport şi turişti. Ar aduce la noi acasă emoţia şi solidaritatea pe care le inspiră reuşitele sportivilor noştri şi imnul naţional intonat în cinstea lor", a adăugat preşedintele Iohannis.

El a mai afirmat că toţi sportivii mari ai României ştiu că o competiţie este înainte de toate o luptă cu tine însuţi iar propriile bariere, teama de a nu greşi sunt adesea provocări mai mari decât forţa celorlalţi competitori.

"Cel mai important adversar este absenţa unei viziuni, a unei priviri asupra întregii competiţii. Din acest punct de vedere, cel mai dificil este primul pas, precum cel pe care îl faceţi astăzi. Vă încurajez să mergeţi mai departe. Evident, un eveniment de o asemenea anvergură nu se poate organiza fără un plan limpede, fără o strategie clară. Sunt convins că se vor găsi, atât din partea Guvernului, cât şi a celorlalţi factori implicaţi, şi resursele financiare pentru ca planul organizării Universiadei să ne găsească pregătiţi", a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat, în finalul discursului său, că are convingerea că "România are forţa, capacitatea şi determinarea necesară de a organiza mari evenimente sportive".

La lansarea oficială a candidaturii României pentru desfăşurarea Universiadei de Vară 2021 în ţara noastră au participat ministrul Tineretului şi Sportului,Gabriela Szabo, Andreea Răducanu, Mihai Covaliu, Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic Român şi ministrul Educaţiei, Mihai Câmpeanu.

 

Comenteaza