Iohannis și Zelenski au semnat, la Washington, un acord bilateral de securitate între România și Ucraina. Ce prevede documentul

Iohannis și Zelenski au semnat, la Washington, un acord bilateral de securitate între România și Ucraina. Ce prevede documentul
| Foto: Facebook.com/klausiohannis

România se alătură, astfel, celorlalte ţări care au încheiat deja acorduri bilaterale similare cu Ucraina.

România şi Ucraina au încheiat joi, la Washington, acordul bilateral de securitate de 10 ani care prevede, printre altele, sprijin pentru Kiev, aşa cum a fost stabilit în cadrul Declaraţiei G7 de la Vilnius.

În cadrul unei postări pe platforma X, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că acordul dintre dintre cele două ţări a fost semnat, România intrând în rândul celor care au trecut prin această etapă.

„Împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securităţii. Ne alăturăm altor aliaţi şi parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declaraţia G7 de la Vilnius”, se arată în postarea făcută de Klaus Iohannis pe X.

În cadrul acordul semnat, România îşi reafirmă, printre altele, angajamentul de a extinde în continuare sprijinul politic şi practic acordat Ucrainei, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi NATO. De asemenea, acordul prevede că România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport şi logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung ale procesului de reconstrucţie a Ucrainei.

Până în prezent, pe lângă România, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu alte 22 de ţări, printre care Germania, Polonia, Spania sau Italia. 

Comenteaza