Irevocabil: patru ani şi jumătate de închisoare pentru Tonea

Irevocabil: patru ani şi jumătate de închisoare pentru Tonea
Pedeapsa definitivă a rămas cu un an mai mare decât cea pronunţată de tribunal în cazul accidentului mortal de pe trecerea de pietoni din Piaţa Avram Iancu.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat definitiv şi irevocabil pe Horaţiu Tonea (foto dreapta) pentru ucidere din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi fugă de la locul accidentului. Tonea l-a lovit mortal cu BMW-ul său, în luna mai 2010, pe Şerban Lazăr, în vârstă de 23 de ani, fiul sociologului Marius Lazăr.

Curtea de Apel a mărit cu un an pedeapsa aplicată în apel de tribunal, unde inculpatul primise trei ani şi jumătate de închisoare. Horaţiu Tonea, în vârstă de 25 de ani, fiul proprietarilor hotelului Opal şi ai restaurantului La Piazzetta, a primit trei condamnări diferite, de cinci ani de închisoare la judecătorie, de trei ani şi şase luni la tribunal în apel şi ieri, pe ultima, de patru ani şi şase luni la Curtea de Apel. De asemenea, daunele morale acordate familiei victimei au variat de la o instanţă la alta. Curtea de apel a stabilit câte 40.000 de euro pentru părinţii şi sora studentului ucis în accident. Înainte, tribunalul a acordat câte 30.000 de euro celor trei, după ce judecătoria le dăduse câte 90.000 de euro părinţilor şi 60.000 de euro sorei. Tatăl victimei, sociologul Marius Lazăr, a spus că se aşteapta la o pedeapsă mai mare de cinci ani. “Nu pot evalua aşa ceva, dar este o tendinţă de a se judeca cu clemenţă astfel de cazuri. Noi am solicitat supliment la prima pedeapsă. Cel mai grav mi se pare că şoferul nu a acordat ajutor victimei, nici nu s-a uitat în urmă. Familia Tonea nu ne-a contactat niciodată după accident. Fiul meu era student la Arhitectură, artist amator, avea proiecte interesante. Era vesel, sociabil şi iubit de prieteni. Nu-i plăceau maşinile şi era îngrozit de trafic. Ironia sorţii este că a murit astfel”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ Marius Lazăr.

Procurorul de şedinţă ceruse judecătorilor Curţii de Apel o pedeapsă orientată spre minimul de cinci ani în baza conduitei avute de inculpat înainte de accident şi pe parcursul procesului. Avocatul angajat de familia victimei, Anatol Pânzaru, a solicitat o pedeapsă mai mare decât cea aplicată de judecătorie. “Partea vătămată a încălcat o regulă de ciculaţie, anume traversarea străzii pe culoarea roşie a semaforului, iar inculpatul a încălcat trei reguli: viteză peste limita legală, intrarea în intersecţie pe culoarea roşie şi conducerea cu o alcoolemie mare, de 1,95 grame la mie în sânge”, a spus avocatul. Acesta a mai amintit că Tonea nu s-a uitat în urmă şi s-a “baricadat” la domiciliu, fiind găsit de poliţişti cu ajutorul unor martori care văzuseră numărul maşinii. Avocatul lui Tonea, Tiberiu Ban, ceruse reducerea pedepsei astfel încât să se poată aplica suspendarea condiţionată sub supraveghere. “Este o culpă concurentă împărţită, după părerea noastră, în proporţii egale, adică 50 - 50%, nu cum au reţinut primele două instanţe, de 60% pentru inculpat. Pietonul şi conducătorul auto, dacă nu se angaja în traversarea intersecţiei pe culoarea roşie, nu s-ar fi intersectat”, a spus Ban.


Comenteaza