Ţiril rămâne administratorul FC "U". Walter şi-a trimis avocaţii la Cluj

Ţiril rămâne administratorul FC
Tribunalul Comercial a respins ieri cererea lui Horia Ţiril a de fi înlocuit din funcţia de administrator judiciar al clubului. La primul termen din dosarul de insolvenţă s-au prezentat şi doi dintre avocaţii lui Florian Walter, creditor al clubului prin mai multe companii.

Tribunalul Cluj a respins cererea administratorului judiciar Horia Ţiril de a se retrage din funcţie, pe motive de sănătate. Deşi a depus la instanţă un document care dovedeşte că are probleme medicale, Ţiril a fost amendat de judecătorul sindic cu 1.000 de lei pentru că nu s-a prezentat la termen. Sancţiunea a fost aplicată pentru că administratorul judiciar lucrează în cadrul unei societăţi, firma Global Money Recovery, care putea desemna un alt practician în insolvenţă pentru a se prezenta la proces.

„Mă aşteptam la înţelegere din partea instanţei, având în vedere că am probleme medicale grave şi sunt programat la o intervenţie chirurgicală. Nu am ce face, voi amâna operaţia, şi-mi voi continua munca", s-a limitat să comenteze Horia Ţiril, pentru ZIUA de CLUJ. Practic, avocatul orădean va rămâne în funcţie cel puţin până pe 29 martie, atunci când e programată adunarea generală a creditorilor. În acea şedinţă, la cererea principalul creditor, respectiv Florian Walter, se poate numi un nou administrator. Până ieri, administratorul judiciar nu a făcut nici tabelul preliminar al creditorilor, iar cererile avocaţilor care reprezintă persoanele fizice şi juridice cărora „U" le datorează bani nu au fost admise. Prin urmare, creditorii încă nu au primit un statut oficial în proces. Au fost reprezentaţi de avocaţi în acest sens Florian Walter, ca persoană fizică, dar şi mai multe firme ale acestuia: Romprest, Eurogrup Clean Products, Walter Company şi Bella Andra, pe ultima fiind înregistrat actualul sediu al clubului. Pe lângă Walter şi grupul său de firme, cer bani de la "U" Cluj şi Oncos SA, acţionar minoritar al clubului, firma de pază Scutul Negru sau un grup de jucători reprezentaţi de avocatul Marcel Lăzăreanu, precum şi alte persoane juridice. De altfel, firma Scutul Negru, unul dintre creditori, a formulat separat o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei la "U", însă, având în vedere că aceasta s-a declanşat deja la cererea acţionarilor clubului, instanţa a conexat dosarele. Toate cererile făcute de avocaţii creditorilor au fost respinse, întrucât nu s-au formulat încă declaraţii de creanţă din partea lor şi nu au fost înscrise în tabelul preliminar. Aceşti paşi trebuie îndepliniţi până la termenul următor, timp în care administratorul judiciar poate să admită, să admită doar parţial sau chiar să respingă declaraţiile de creanţă ale firmelor şi persoanelor care susţin că "U" le este datoare. Prima adunare generală a creditorilor va avea loc în 29 martie. Apoi, în cadrul următoarei şedinţe de judecată, stabilită pentru 10 aprilie, cei nemulţumiţi de decizia administratorului judiciar pot face contestaţii. Abia după această procedură se va ajunge la un tabel final al creditorilor.

Judecătorul sindic a fost contrariat de faptul că Ţiril a menţionat într-un document că în patrimoniul „U" se află doar un autoturism şi a pus în vederea administratorului judiciar să aducă lămuriri. „Să expliciteze de ce existenţa unui autoturism în patrimoniu, un singur bun, poate sta la baza unui plan de reorganizare", a spus magistratul. „Este o procedură standard. În momentul în care am fost numit în funcţie am făcut o cerere către Primăria Cluj-Napoca pentru a vedea exact ce bunuri sunt înregistrare, reieşind acest unic autoturism", a explicat Horia Ţiril pentru ZIUA de CLUJ.

Potrivit dispoziţiilor judecătorului, administratorul judiciar trebuie să depună dovezi privind notificarea deschiderii procedurii insolvenţei către executorii judecătoreşti din Cluj, dovezi privind notificarea creditorilor din lista pe care o deţine clubul şi să explice motivele pentru care a solicitat Primăriei Alba Iulia să comunice dacă „U" Cluj figurează ca plătitoare de taxe şi impozite locale (prin urmare dacă deţine în acel oraş mijloace de transport, clădiri şi terenuri), având în vedere că sediul clubului se află în Cluj-Napoca.

Lui Horia Ţiril i s-a pus în vedere şi să comunice instanţei dacă a efectuat demersuri pentru licenţierea clubului pentru etapa următoare şi care este stadiul procedurii. Cererea s-a făcut în contextul în care Ioan Mărginean, acţionarul majoritar al clubului, a aratat în cererea de declanşare a insolvenţei că, prin reorganizare, „obiectivul principal urmărit de societate este menţinerea în Liga I a echipei de seniori, fapt ce ar genera încasarea la sfârşitul anului competiţional 2012-2013 a unei sume cuprinse între 1-1,4 milioane de euro, în funcţie de locul ocupat în clasament, reprezentând contravaloarea drepturilor de televiziune". Or, drepturile de televiziune sunt condiţionate de licenţierea clubului. La şedinţa de ieri, Tribunalul Comercial a oficializat şi numirea lui Ioan Mărginean în calitate de administrator special, adică pentru a fi reprezentantul acţionarilor clubului, însă fără drept de semnătură.

 

Nicoleta NAP

Alin ŞUTEA

 

 

Comenteaza