Irimie, aviz negativ de la CSM pentru şefia DNA

Irimie, aviz negativ de la CSM pentru şefia DNA
Procurorul clujean Ioan Irimie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după interviul de ieri.

Chiar dacă după interviu ministrul Mona Pivniceru s-a declarat mulţumită de activitatea acestuia, Irimie a primit un singur vot „pentru", chiar de la ministru. Irimie s-a contrat ieri cu fostul său coleg şi şef de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, care a făcut parte din Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ce l-a intervievat. Impresia a fost că Irimie a fost nepregătit la interviu - a răspuns dificil sau eronat la întrebări, în special la tirul lansat de Morar, care după ce a subliniat că Irimie nu a încheiat niciun rechizitoriu în ultimul an a conchis că activitatea DNA sub conducerea lui Irimie ar fi un "zero barat".
Tot ieri a fost audiat de secţia de procurori a CSM şi candidatul la funcţia de procuror-şef la Parchetul General, Tiberiu Niţu. Ambii au fost propuşi în funcţii de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, în 1 noiembrie. Atât Niţu cât şi Irimie au primit cinci voturi "împotrivă" şi doar unul "pentru", acesta din urmă aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru. Avizul CSM este însă unul consultativ; decizia o ia preşedintele Traian Băsescu, ce poate alege să ţină cont de el sau nu. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, s-a declarat mulţumită de prestaţia lui Ioan Irimie, pe care l-a propus pentru funcţia de şef al DNA, în faţa Secţiei de procurori a CSM.

Întrebat ce ar face în cazul scurgerilor de informaţii, dacă va ajunge şef al structurii, în contextul în care multe stenograme din dosare care încă nu au ajuns pe fond sunt "scurse" în presă, Irimie a spus că problema ar fi uşor de rezolvat. "În ce priveşte scurgerile de informaţii, părerea mea este că totuşi acestea nu parvin de la procurori", spune Irimie. "Foarte uşor pot controla această situaţie", a adăugat el, "pentru că procurorul de caz e cel care are acces la suporţii magnetici şi la notele de redare a convorbirilor telefonice, dar părerea mea este că aceste scurgeri de informaţii pot apărea de regulă când dosarul meu penal, în care se află notele de redare a convorbirilor, se află la instanţa de judecată pentru judecarea propunerii de arestare preventivă sau judecarea cauzei pe fond", spune el. Ce soluţii are? "Printr-o anchetă internă, dar dacă asunt sesizat cu aceste aspecte, pot stabili dacă aceste scurgeri sunt din cadrul DNA, şi atunci să sesizez CSM pentru a lua măsurile care se impun".

Întrebat cum va proceda în ce priveşte relaţia cu presa, Irimie spune că orice informaţie va fi furnizată prin serviciul de presă al DNA. "Eu nu pot da informaţii sau aduce la cunoştinţa mass-mediei aspecte legate de un dosar penal şi în mod normal şi logic este ca toate aceste informaţii să fie primite de către media prin serviciul nostru de presă din cadrul DNA", a răspuns Irimie.

Ioan Irimie a fost întrebat la interviul de ieri de la sediul CSM de ce s-a solicitat revocarea sa în 2005 din funcţia de şef al Structurii Teritoriale a Parchetului Naţional Anticorupţie (în prezent DNA) Cluj. "S-a cerut revocarea mea penru management defectuos, deşi am avut rezultate concrete", a spus magistratul. "Am vrut să vin la CSM să contest actul, dar am preferat să-mi dau demisia. După un an mi-am dat seama că nu mai sunt dorit în DNA şi am plecat la Parchetul Curţii de Apel Cluj", a explicat Ioan Irimie.

Ioan Irimie a condus DNA Cluj un an şi jumătate. În acest interval, direcţia condusă de acesta a făcut şapte rechizitorii. Din 2010 până în prezent, de când a revenit ca procuror la DNA Cluj, Irimie a întocmit doar patru rechizitorii.


Activitatea lui Irimie, „zero barat" în opinia lui Morar

"Câte rechizitorii aţi făcut în ultimul an?", l-a întrebat Morar pe Irimie. "Niciunul. Am realizat activităţile şi dosarele care mi-au fost repartizate. Nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez cu rechizitoriu". "Când faci 4 rechizitorii în 3 ani, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii. Cum ar arăta statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat în ritmul domnului Irimie? Zero barat", a replicat Morar.

 

Comenteaza