ISIS pregăteşte noi atentate în Europa. Acestea sunt ţările vizate

ISIS pregăteşte noi atentate în Europa. Acestea sunt ţările vizate
Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic intenţionează să comită noi atentate de amploare în Uniunea Europeană, fiind vizate ţările care participă la coaliţia antiteroristă coordonată de Statele Unite, avertizează Agenţia europeană a poliţiei, Europol.

România a decis să participe cu 50 de instructori militari la Coaliţia anti-Stat Islamic, a anunţat în iulie ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

"Grupul terorist Stat Islamic are intenţia şi capacităţile de a ataca obiective în Europa în viitorul apropiat", avertizează Europol.

"Există riscul unor atacuri comise de celule teroriste sau de simpatizanţi, la nivel individual. Estimările unor servicii de informaţii arată că zeci de persoane coordonate de Stat Islamic sunt prezente în Europa şi au capacitatea de a comite atacuri teroriste", precizează Europol.

"Statele membre UE care participă la coaliţia antiteroristă sunt considerate de organizaţia fundamentalistă Stat Islamic ţinte legitime", atrage atenţia Europol.

"Franţa este principala ţintă a teroriştilor în UE, dar şi Belgia, Germania, Olanda şi Marea Britanie", arată raportul Agenţiei europene a poliţiei.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele comise în capitala Franţei în noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi atacurile din oraşul belgian Bruxelles, din 22 martie (32 de morţi). Atentatul comis pe 14 iulie în oraşul francez Nisa, soldat cu 86 de morţi, a fost opera unui simpatizant al reţelei Stat Islamic.

În urmă cu câteva luni, reţeaua teroristă Stat Islamic a ameninţat că va ataca toate statele "cruciate" care participă la coaliţia antiteroristă implicată în operaţiuni în Siria şi Irak. "Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile şi mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar", a transmis organizaţia teroristă.

Reţeaua teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei, nordul Egiptului şi sud-estul Afganistanului, unde a proclamat un "califat".

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria. Din coaliţie fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie. Alte zeci de ţări - inclusiv România, R.Moldova, Bulgaria, Macedonia, Muntenegro, Maroc, Noua Zeelandă, Serbia - susţin eforturile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste sunnite. România participă cu 50 de instructori militari la coaliţia antiteroristă.

Comenteaza