ISU Cluj: incendierea miriştilor pentru igienizarea terenului e interzisă pe caniculă

ISU Cluj: incendierea miriştilor pentru igienizarea terenului e interzisă pe caniculă
Clujenii care igienizează terenurile agricole prin faptul că dau foc vegetaţiei trebuie să fie atenţi: în perioade de caniculă incendierea miriştilor e interzisă.

 

În vederea igienizării terenurilor prin arderea vegetației uscate și a miriștilor, cetățenii sunt obligați să respecte mai multe reguli, între care izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii sau asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, arată Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.

Totodată, aceştia trebuie să asigure, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire. Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei, în condiţii meteorologice fără vânt. Vegetaţia uscată trebuie colectată în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Executarea arderii trebuie făcută în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Aceştia trebuie să asigure de asemenea că vor curăţa de vegetaţie suprafaţa din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de cinci metri.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, avertizează ISU.

Comenteaza