ITM Cluj: Angajatul Bechtel mort în luna octombrie era beat. Vezi concluzia raportului

ITM Cluj: Angajatul Bechtel mort în luna octombrie era beat. Vezi concluzia raportului
Muncitorul care lucra pe aliniamentul Autostrăzii Transilvania şi care a murit, în urmă cu două luni la locul de muncă, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, arată ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, finalizată astăzi.
Totuşi, conform purtătorului de cuvânt al ITM Cluj, Corina Gavriluţ, constructorul  Autostrăzii Transilvania, Bechtel SUA, a fost la rândul său amendat, pentru că nu făcuse instructajul pentru protecţia muncii în dimineaţa producerii accidentului.

Ioan Chindriş a murit la vârsta de 43 de ani. Avea doi copii şi era angajat ca subinginer construcţii industriale,civile si agricole. Conform necropsiei, valoarea alcoolului descoperit în sângele clujeanului decedat se ridică la 0,75 grame la mie. Întrebat ce înseamnă această cifră, directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Marius Vartic, spune că modul în care această concentraţie influenţează comportamentul persoanei depinde în mare măsură de rezistenţa acesteia la alcool: "Depinde de toleranţa fiecăruia, de la om la om", a spus acesta.

"Din declaraţiile aflate la dosar rezultă că, de obicei, după repartizarea sarcinilor de muncă, Chindriş Ioan supraveghea lucrările de pe marginea drumului, sau staţiona în microbuzul de transport persoane, care era parcat pe margine şoselei. Deşi au fost martori care au vazut momentul producerii evenimentului, aceştia nu pot preciza cu exactitate ce s-a întamplat. Se poate presupune, având în vedere declaraţiile din dosar si constatările făcute la faţa locului (poziţia victimei cu picioarele răsucite şi cu faţa în sus, lipsa urmelor de coliziune cu victima de pe bara de protecţie a autocisternei), si rezultatele autopsiei victimei, ca sing. Chindriş Ioan fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a traversat carosabilul fără să fie atent la utilajele care lucrau pe acesta, a auzit in ultimul moment semnalul sonor al autocisternei care efectua manevra de mers cu spatele, moment în care s-a întors cu faţa spre aceasta, s-a dezechilibrat si a cazut pe spate, fiind surprins si călcat de roţile din spate (dreapta) a autocisternei", arată concluzia ITM.

"Bechtel răspunde de producerea accidentului de muncă pentru că a permis desfăşurarea activităţii lui Chindriş la locul de muncă, deşi acesta se afla sub influenţa alcoolului", a arătat Gavriluţ. Acesata a arătat că sancţiunile adresate Bechtel se ridică la 20.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege în astfel de cazuri.


Acesta este al patrulea angajat al Bechtel care moare în timp ce lucra la Autostrada Transilvania.

Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, încerca să dirijeze două cisterne cu apă. Şoferul aflat la volanul uneia dintre ele, care efectua o manevră de mers cu spatele, a trecut pur şi simplu peste colegul său pieton aflat într-o zonă cu vizibilitate redusă. Omul nu a mai putut fi salvat.

Vezi aici detalii şi fotografii despre producerea accidentului


Comenteaza