Foto Iuliu Hațieganu, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale

Iuliu Hațieganu, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale

Personalitatea medicului Iuliu Hațieganu a fost sărbătorită prin dezvelirea unei statui în parcul care îi poartă numele.

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Cluj-Napoca printr-un omagiu adus lui Iuliu Hațieganu. Personalități universitare, religioase sau politice au fost prezente în parcul ce îi poartă numele academicianului la dezvelirea statuii sale.

Printre cei care au ținut discursuri despre personalitatea lui Iuliu Hațieganu se numără Daniel David, rectorul UBB, primarul Emil Boc, profesorul Daniel Mureșan, președintele Senatului UMF sau Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie.

Iuliu Hațieganu, omagiat la Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale

"Am venit cu toții să onorăm memoria unei personalități. O personalitate a universităților, o personalitate a Clujului, o personalitate a țării. Ce loc mai bun era decât parcul care îi poartă numele? Mă bucur să vorbesc că rector al UBB, succesoarea Universității în care Iuliu Hațieganu a fost rector.

Mă bucur să îi avem aici și pe colegii de la UMF, care îi poartă numele. Mă bucur că avem Primăria alături de noi. Noi îl avem pe rectorul Iuliu Hațieganu pe o poziție extrem de importantă în cultura Universității. Pentru noi el este primul decan al Facultății de Medicină în limba română din Transilvania. Pentru noi e acela care a inițiat și a contribuit la mișcarea sportivă clujeană.

Era o mișcare care se adresa întregii comunități universitare. Atunci când a inițiat acest parc a făcut-o pentru întreaga comunitate. Să nu uităm că a fost rector în perioade grele, dar el și-a asumat conducerea. Astăzi, noi onorăm această personalitate, e în galeria marilor profesori", a declarat rectorul UBB, Daniel David.

"Astăzi elita administrativă, universitarăi, religioasă, culturală, sportivă a Clujului este aici. Cum poate fi mai frumos cinstită memoria mareului Iuliu Hațieganu, decât văzându-ne pe toți împreună, oricât de diferiți am fi? Acesta este în ultimă instanță spiritul transilvănean și mă bucur că la Cluj am reușit să îl păstrăm.

Cred că putem sta azi cu fruntea sus, aici în fața statuii lui Iuliu Hațieganu, spunând <<Testamentul dumneavoastră a fost urmat. Visul dumneavostră se îndeplinește>>. UBB este prima universitatea din România și de referință în clasamentele internaționale. UMF este universitatea de referință în domeniul medical din România și la nivel internațional, din toate punctele de vedere.

Aici s-a fondat clubul Universitatea. Mișcarea sportivă din Cluj aici își are originea. Clubul pe care toți îl avem în suflet și îl vom avea pentru eternitate se datorează marelui spirit al lui Iuliu Hațieganu. Astăzi, indiferent de ceea ce spunem în cetate, toți suntem aici pentru a-i aduce un omagiu lui Iuliu Hațieganu. Asta înseamnă că această comunitate nu are doar prezent, ci și un viitor strălucit", a transmis în discursul său primarul Emil Boc.

Nu a fost uitat nici poetul Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 173 de ani. Două eleve din Cluj-Napoca au cinstit memoria poetului, recitând în fața celor prezenți.

Comenteaza