Jandarmii care asigură ordinea la sediul instanţelor, reduşi cu un sfert VIDEO

Jandarmii care asigură ordinea la sediul instanţelor, reduşi cu un sfert VIDEO
Ministerul de Interne pregăteşte reducerea numărului de jandarmi care asigură ordinea la sediul instanţelor.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, efectivele de jandarmi care păzesc sediile instanţelor sau supraveghează buna desfăşurare a şedinţelor de judecată ar urma să fie redus cu un sfert. Măsura este motivată prin desfiinţarea unor judecătorii şi parchete, dar propunerea a primit avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. În plus, oamenii se tem că o astfel de măsură le-ar pune în pericol siguranţa.

În prezent, aproximativ 4.200 de jandarmi asigură paza, liniştea şi ordinea publică la sediul instanţelor de judecată. În urma propunerii de hotărâre de Guvern, numărul lor ar urma să scadă la 3.000, ca urmare a desfiinţării unor instanţe judecătoreşti şi a unor parchete.

Măsura a primit şi avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, care consideră propunerea nejustificată. Magistraţii acuză că proiectul nu are la bază nici un studiu de impact sau o analiză a nivelului de risc al fiecărui obiectiv la care jandarmii asigură ordinea şi paza.

Şefii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj au refuzat să comenteze situaţia. Ei au precizat că deocamdată este vorba de o propunere legislativă, dar pe care, dacă va fi adoptată, vor trebui să o respecte.

COSMIN OANŢĂ
corespondent Realitatea TV Cluj

 

Comenteaza