Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat din funcţia de purtător de cuvânt al ICCJ

Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat din funcţia de purtător de cuvânt al ICCJ
Judecătoarea Georgeta Barbălată a demisionat, vineri, din funcţia de purtător de cuvânt al ICCJ, după ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată că l-a avertizat pe fostul şef al SIPI Ilfov că-i va fi percheziţionată locuinţa.

Magistratul a înaintat, vineri, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cererea de demisia din funcţia de purtător de cuvânt al instituţiei.

Preşedintele ICCJ a luat act de cererea judecătoarei şi a dispus încetarea desemnării acesteia în funcţia de conducere a Biroului de informare şi relaţii publice şi în cea de purtător de cuvânt al instanţei supreme, începând de vineri, 27 iulie.

Totodată, prin ordin al preşedintelui ICCJ, judecătoarea Minodora Condoiu, de la Secţia a II-a civilă, va conduce Biroul de informare şi relaţii publice şi va fi purtătorul de cuvânt al instituţiei din 27 iulie şi până în 5 august, dată de la care funcţiile vor fi delegate, până în 9 septembrie, magistratului Lucia Tatiana Rog, de la Secţia penală.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secţia penală a ICCJ, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie.

Concret, judecătoarea l-a avertizat pe fostul şef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul că s-a solicitat la ICCJ autorizaţie de percheziţie a locuinţei sale şi că "ar putea avea anumite probleme" legate de "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sarcina căreia s-a reţinut infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000", precizează DNA, în urma solicitărilor presei.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George şi Sâmpetru Marcel. "Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală", arată DNA.

Judecătoarea Barbălată Georgeta a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de Vlad Mihai, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov și faţă de procurorii Bălan George şi Sâmpetru Marcel, învinuiți pentru infracțiunea prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la infracțiunea menționată.

Vineri, învinuitei Barbălată Georgeta i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.

Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu şi a declanşat verificări cu privire la îndeplinirea de către judecătoarea Georgeta Barbălată de la instanţa supremă "a condiţiei de bună reputaţie", ca urmare a punerii sub acuzare a magistratei de către procurorii anticorupţie.

 

loading...
Comenteaza