Juriul TIFF: Este păcat că România nu are un film în competiţia oficială VIDEO

Juriul TIFF: Este păcat că România nu are un film în competiţia oficială VIDEO
Este păcat că România nu are un film în competiţia oficială de la TIFF. Asta cred membrii juriului, care elogiază însă succesele cinematografiei româneşti. Personalităţile care fac parte din juriul festivalului au fost prezentate astăzi oficial şi au vorbit despre filmele înscrise în competiţie, dar şi despre responsabilităţile pe care le presupune jurizarea unui astfel de eveniment.

În acest an, din juriul TIFF fac parte regizori, actori şi critici de film, dar şi membrul unei formaţii rock. Aceştia au ajuns ieri la Cluj şi au vizionat deja primele filme înscrise în competiţie. Dintre ele, pentru prima oară în ultimii ani lipseşte o producţie românească.

"E mereu păcat, pentru că atunci când mergi la un festival de film, în secţiunea principală ai dori să vezi un film din ţara respectivă, ca parte a selecţiei oficiale. Dar nu am date despre procesul de selecţie, despre negocieri, despre datele de finalizare a filmelor ori despre negocierile cu distribuitorii. E mare păcat şi nu avem ce face decât să privim filmele care ni se prezintă", spune Mark Adams, unul dintre membrii juriului.

Oficialii juriului au vorbit despre succesul cinematografiei româneşti din ultimii ani.

"Să fim cinstiţi. Cinematografia românească a avut o evoluţie fantastică, s-a descurcat extraordinar în ultimii zece ani. A fost incredibil, aţi avut atât de multe filme bune cu care aţi ieşit în faţă, daţi şi altcuiva o şansă", arată un alt membru al juriului, Mike Downey.

Membrii juriului au împărtăşit publicului clujean din experienţele pe care le-au avut la alte festivaluri de film.

"Am trăit situaţia în care juriul s-a scindat în două şi fiecare susţinea un film. Şi negocierea a fost foarte plăcută, cât şi cearta, pentru că te implici foarte puternic în ceva ce îţi aparţine pentru acele două ore în care le-ai văzut. Aşa că sper să avem şi de data asta ocazia să ne certăm pe cât mai multe filme bune şi să învingă cel mai bun", spune şi actriţa Ana Ularu, prezentă şi ea în juriu.

Anul acesta, 12 filme din 14 ţări se vor lupta pentru Trofeul Transilvania. Marele câştigător va fi anunţat sâmbătă seara, în cadrul galei de închidere a TIFF 2012.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Radu Morea

Comenteaza