Kievul și Moscova ar fi negociat în secret o pace istorică. Ce s-a schimbat între timp

Kievul și Moscova ar fi negociat în secret o pace istorică. Ce s-a schimbat între timp
| Foto: capital.ro

Ucraina şi Rusia urmau să trimită delegaţii la Doha în această lună pentru a negocia un acord istoric de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice şi de putere de ambele părţi, afirmă oficialii citaţi de Washington Post.

Discuţiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator şi s-a întâlnit separat cu delegaţiile ucraineană şi rusă, au fost date peste cap de incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk de săptămâna trecută, potrivit oficialilor citaţi de Washington Post.

Disponibilitatea de a se angaja în negocieri de încetare parţială a focului a reprezentat o schimbare pentru ambele ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar lua în considerare o încetare completă a focului doar dacă Rusia şi-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o şi anexat-o în 2014.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi cele patru regiuni ucrainene, pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia. Ruşii şi-au amânat întâlnirea cu oficialii din Qatar după incursiunea Ucrainei.

Un diplomat informat cu privire la discuţii a declarat pentru Washington Post că oficialii ruşi şi-au amânat întâlnirea cu oficialii qatarioţi după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei. Delegaţia Moscovei a descris acţiunea Kievului drept „o escaladare”, adăugând că autorităţile ucrainene nu au avertizat Doha cu privire la planurile sale.

Diplomatul familiarizat cu discuţiile a declarat că, în ultimele două luni, Qatarul a discutat cu Moscova şi Kievul despre planificarea unui moratoriu asupra loviturilor energetice. Oficialul a declarat că cele două părţi au convenit asupra unui summit la Doha, rămânând de pus la punct doar detalii minore.

„După Kursk, ruşii s-au împotrivit”, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuţiile.

Comenteaza