Klaus Iohannis: Personalul medical calificat nu poate fi achiziţionat sau inventat peste noapte
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Oct 2020, 09:32
- Eveniment
- Ascultă știrea
Într-o conferinţă de presă, susţinută ieri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, cele mai multe dintre ele cu referire la pandemie şi la situaţia epidemiologică din România.
Klaus Iohannis a atras atenţia că ne aflăm din nou într-un punct critic şi avem fiecare de făcut o alegere fundamentală pentru viitor: „Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri şi la supraaglomerarea spitalelor? Este un drum la capătul căruia ne aşteaptă multă suferinţă şi pierderi incomensurabile. Sau alegem să avem şi viaţă socială şi economie funcţională? Putem, dacă dăm dovadă de responsabilitate”, a spus şeful statului într-o declaraţie de presă făcută miercuri seară.
Iohannis a adăugat că restricţiile sunt inevitabile: „Cu cât mai repede sunt introduse şi respectate, cu atât mai rapid îşi produc efectele”. Preşedintele a adăugat că nu doar în România este complicată situaţia, mai ales că sistemele de sănătate au fost supuse în ultimele luni unei mari presiuni, iar medicii au făcut eforturi uriaşe pentru a salva vieţile oamenilor.
În acest context, Iohannis le-a mulţumit medicilor şi angajaţilor din sănătate pentru efort: „Aceşti oameni merită respectul nostru şi admiraţia noastră. Avem înceredere în medicii noştri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare, dar sunt convins că vor acţiona cu acelaşi devotament. Vreau să-i asigur pe medici că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. Este o luptă nu doar a sistemului medicului, este o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitatea de dinaintea pandemiei. Cu cât creşte numărul de bolnavi şi de decese, cu atât ne îndepărtăm şi mai mult de acest moment îndelung aşteptat”, a adăugat şeful statului.
Oricâte măsuri ar implementa autorităţile, ele îşi pierd din eficienţă dacă unii dintre semenii noştri refuză să participe la acest efort colectiv, a mai spus Iohannis: „Depinde de conştiinţa fiecăruia dintre noi dacă vom câştiga această bătălie fără precedent”.
Klaus Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, dacă nu ar trebui să crească numărul de teste pentru diagnosticarea COVID-19. „Dacă ne uităm pe date, numărul de testări creşte de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000, 15.000, 20 – 25.000. Astăzi am avut peste 27.000. Este, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, asta se rezolvă simplu. Personalul calificat însă nu poate fi achiziţionat sau inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani şi ani”, a spus Iohannis.
Preşedintele a precizat că există persoane interesate să se specializeze şi sunt laboratoare care în continuare doresc să facă aceste testări, însă nu trebuie să ne aşteptăm la minuni.
„Boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate publică va face faţă, până când vom găsi un vaccin şi vom putea să scăpăm de acest virus. (...) Va mai dura. Nu este iminentă finalizarea pandemiei şi de aceea fac apel la toţi românii: doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli. Dacă nu respectăm restricţiile, vom avea spitalele ultra-pline, sistemul nu ar mai face faţă şi am avea cu toţii de pierdut”, a adăugat Iohannis.
Întrebat, miercuri seară, dacă numărul medicilor de terapie intensivă este suficient sau dacă există varianta ca România să ceară ajutor din străinătate, Klaus Iohannis a răspuns că în momentul de faţă situaţia nu este deocamdată critică, dar este foarte îngrijorătoare.
Iohannis a vorbit despre numărul locurilor din terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19 şi non Covid-19. „Locuri deocamdată sunt. Distribuţia nu este uniformă, pacienţii trebuie transferaţi, de asta se ocupă autorităţile. Nu trebuie să ne complacem în această situaţie. Am discutat chiar azi cu premierul şi am cerut măsuri pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Probabil în perioada imediat următoare vom vedea o mişcare în această zonă”, a declarat Iohannis.
La insistenţele jurnalistului, care a precizat că întrebarea s-a referit la numărul de medici din terapie intensivă, Iohannis a răspuns: „Medici avem atâţia câţi avem. Avem medici foarte buni. Ştiu că mulţi sunt în pragul epuizării, mulţi sunt supăraţi că nu sunt condiţii mai bune, noi toţi suntem supăraţi că suntem în pandemie. Medicii nu pot fi pregătiţi peste noapte. Cu siguranţă sunt medici tineri care vor să se specializeze”.