L-a “turnat” pe vameş, dar nu a scăpat de faliment

L-a “turnat” pe vameş, dar nu a scăpat de faliment
La două săptămâni după arestarea preventivă a fostului şef al Vămii Cluj, instituţia a emis decizie de impunere împotriva firmei denunţătorului.


Firma denunţătorului din dosarul de luare de mită al fostului şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a intrat în procedura de insolvenţă. Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Cluj a cerut lichidatorului firmei înscrierea instituţiei în lista creditorilor cu suma de 480.788 de lei, reprezentând taxe vamale neplătite în ultimii cinci ani. Pe parcursul controlului, patronul firmei Royal International Impex, Cătălin Alexandru, le-a spus procurorilor anticorupţie că un amic de-al lui Modrea i-a cerut 12.000 de euro pentru a-i da mai departe vameşului în vederea "rezolvării" problemei.

Fostul şef al Vămii Cluj, Alain Florin Modrea, a fost arestat preventiv în 17 martie, sub acuzaţia de luare de mită, pentru care acum este judecat în stare de libertate. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj l-au prins pe Modrea cu 4.000 de euro în buzunar după ce a ieşit din biroul israelianului Zur Mosche, cel trimis în judecată pentru că ar fi intermediat mita între Cătălin Alexandru şi vameş. Anchetatorii au găsit în biroul lui Mosche restul sumei până la 12.000 de euro, bani puşi la dispoziţia denunţătorului din fondul DNA pentru a-i da israelianului, aşa cum acesta din urmă ceruse în convorbirea telefonică interceptată de procurori. Potrivit procurorilor, scopul mitei era obţinerea unui act de control favorabil pentru firma Royal International Impex SRL, ce aparţine denunţătorului.

Firma nu a scăpat deloc uşor în urma controlului, astfel că în 30 martie DRAOV Cluj a emis decizia de regularizare privind taxe vamale neplătite pentru importuri în perioada 2005-2010, în valoare de 480.788 de lei (circa 112.000 de euro). Potrivit actului de control ulterior vamal, Royal International Impex a importat bijuterii din Statele Unite ale Americii, aparatură electrică şi electrocasnice din Hong King şi componente electrice din Germania, pentru care nu a plătit taxe vamale la valoarea reală. "Valoarea în forma stabilită de debitoare (firma - n. red.) era eronată, cauzându-se un prejudiciu important", se arată în cererea DRAOV Cluj de înscriere în lista creditorilor depusă în dosarul de insolvenţă al firmei. Chiar administratorul firmei, Cătălin Alexandru, a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă în formă simplificată, "având ca scop stingerea tuturor datoriilor acumulate". Lichidatorul care se ocupă de procedură a respins cererea Vămii pe motiv că a fost depusă tardiv şi pentru că datoria pretinsă "nu este certă, lichidă şi exigibilă", având în vedere că firma a contestat decizia de impunere.

12.000 de euro reprezintă presupusa mită pe care ar fi încasat-o şeful Vămii Cluj.

 

Comenteaza