La ce trebuie să fim atenţi când facem cumpărăturile de Paşte
- Scris de Cristina Pirvu
- 10 Apr 2012, 23:05
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clujenii trebuie să fie foarte atenţi atunci când îşi fac cumpărăturile de Paşte. Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj au realizat în aceste zile controale la 90 de magazine şi au găsit neconformităţi la 72 dintre ele. Astfel, comisarii au aplicat 75 de sancţiuni contravenţionale, din care 49 de amenzi, în valoare de 76.000 de lei, şi 26 de avertismente.
Comisarii CJPC fac recomandări cu privire la locurile de unde clujenii îşi pot achiziţiona produsele alimentare pentru Paşte. "Cumpăraţi carne numai din măcelării, magazine alimentare şi locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară. Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita conform menţiunilor de pe etichetă", recomandă reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor. Totodată, clujenii sunt avertizaţi cu privire la modul de prezentare al peştelui. "La cumpărarea peştelui proaspăt verificaţi dacă solzii se desprind uşor. În cazul în care corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile au culoare cenuşie sau brună peştele este alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră", a declarat Mircea Radu, comisarul-şef al CJPC Cluj.
El a explicat că peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de aceasta. Clujenii trebuie să fie atenţi şi atunci când cumpără ouă. Astfel, ei trebuie să verifice data durabilităţii minime înscrisă pe ambalaj, dar şi informaţiile privind categoria de calitate sau de greutate. "Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu galbenuşul", mai spun reprezentanţii CJPC. Conform acestora, cumpărăturile trebuie făcut numai în locuri autorizate, iar produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 de ore de la data fabricaţiei. "Nu vă lăsaţi «ademeniţi» de vânzătorii de vin din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi «calitatea naturală» a produsului", a adăugat Mircea Radu.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor realizează în această perioadă mai multe controale la magazinele sau hipermarketurile din oraş, dar şi la unităţile de alimentaţie publică sau catering care vând produse culinare. "Au fost controlaţi 90 de operatori economici, nereguli fiind identificate la 72 dintre aceştia. Principalele aspecte constatate au fost: expunerea la comercializare a 20 kg carne congelată, preambalată, cu ambalaje parţial degradate, urmare a numeroaselor manipulări, nerespectarea condiţiilor de depozitare, manipulare şi transport date de către producător, neîncadrarea produselor expuse la comercializare sau a materiilor prime utilizate la fabricarea preparatelor culinare (carne, preparate din carne, ouă, produse de patiserie, semipreparate culinare, preparate culinare) în data limită de consum/data durabilităţii minimale declarată de producător a fost semnalată la şapte operatori economici, fiind oprite definitiv de la comercializare/utilizare 109,5 kg produse în valoare de 2.809 lei", a declarat Mircea Radu.
Totodată, au fost constatate abateri legate de etichetarea produselor, de lista de meniu incompletă sau ştanţarea ilizibilă pe ouă a datei durabilităţii minime. La unele sortimente de vopsea pentru ouă nu era înscrisă categoria aditivilor utilizaţi. "Au fost oprite temporar de la comercializare 1.252,5 kg produse, în valoare de 25.175 de lei. Au fost oprite definitiv şi retrase din circuitul consumului alimentar 208,8 kg produse, în valoare de 3.008 lei. De asemenea, s-au aplicat 75 de sancţiuni contravenţionale, din care 49 de amenzi, în valoare de 76.000 de lei, şi 26 de avertismente", a precizat Mircea Radu.