La mulți ani, Florin Piersic! Actorul clujean împlinește azi 88 de ani. Intrare liberă la cinematograful care-i poartă numele

La mulți ani, Florin Piersic! Actorul clujean împlinește azi 88 de ani. Intrare liberă la cinematograful care-i poartă numele

Marele actor clujean Florin Piersic implinește astăzi 88 de ani.

Actorul clujean Florin Piersic împlineşte, sâmbătă, 88 de ani, iar de ziua lui, cinemaul care-i poartă numele va avea program special.

Florin Piersic: „Vârsta mea devine infinit-infinit”

Florin Piersic a postat cu câteva zile înainte de aniversare un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Nu-i timp de nostalgii. Nu încă. Imediat e 27 ianuarie. În trei zile, se învărte «contorul» și vârsta mea devine infinit-infinit, simbolul prieteniei și iubirii, adică 88. Ce tare mi se potrivește! Iubirea, Prietenia, Speranța, Bucuria, sunt cuvintele pe care prețuiesc cel mai mult pe lume și nu sunt doar niște…vorbe! Am dat și am primit iubire de la voi toți, cei care îmi sunteși alături cu gândurile voastre bune, cu prietenia pe care care mi-o arătați și care mă umple mereu de speranța unei alte zile, unui alt an plin de bucuria de a vă vedea în sala de spectacol sau de a va ști în fața micului ecran. Cu ani în urma, pe scena Teatrului Național în spectacolul «Dulcea pasăre a tinereții», îi spuneam partenerei mele Carmen Stănescu următoarea replică: «Lady, am dat oamenilor mai mult decât am primit de la ei». Astăzi, eu Florin vă spun celor care citiți aceste randuri: «Am dat oamenilor mult , dar am primit înzecit de la ei!» Da, da, este adevărat. Fară voi, fară aplauzele pe care mi le dăruiți, fără mesajele pe care mi le scrieți, fără privirile voastre calde când ne întâlnim pe stradă, aș fi fost… sărac. Pentru mine, asta e adevărata bogăție. Cea mai de preț. Dacă în sala de spectacol vă văd uneori de pe scenă înclinându-vă în fața mea, astăzi e rândul meu să mă înclin în fața voastră. Și mai vreau să știți că citesc tot ce îmi scrieți și că aș vrea ca timpul să fie mai lung, ca să vă pot respunde fiecăruia în parte. Norocul meu că sunt mare… la propriu..., ca să îmi pot întinde bratele ca niște aripi, să vă pot îmbrățișa pe toți. Florin”, a scris actorul clujean pe pagina sa de Facebook.

Intrare gratuită la Cinema Teatru Florin Piersic de ziua artistului

„Sâmbătă, 27 ianuarie, iubitul nostru actor, Florin Piersic, împlinește vârsta de 88 de ani, vârsta «infinit-infinit», simbolul prieteniei si al iubirii”, așa cum afirmă chiar el pe pagina sa de socializare. Cu această ocazie, Cinema Teatru Florin Piersic, vă invită să revedeți două dintre cele mai dragi filme ale marelui actor și anume, «De-aș fi... Harap Alb», în regia lui Ion Popescu Gopo, de la ora 11.00 și filmul «Parașutiștii»., in regia lui Dinu Cocea, de la ora 19.00. Sâmbătă ne vedem la film! Intrarea este liberă! La mulți ani, Florin Piersic!”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook Cinema Teatru Florin Piersic.

Născut în Cluj în 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost apropiat încă din copilărie de scena Teatrului Naţional clujean unde a început „să fure" meserie, vrăjit de interpretările de pe scenă.

A debutat în 1959 cu rolul principal, cel al lui Richard Dudgeon din piesa „Discipolul diavolului" la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar de atunci a jucat neîntrerupt în piese de teatru şi în filme.

Cariera cinematografică a lui Florin Piersic cuprinde peste 55 de filme de diverse genuri, de la cele istorice - „Mihai Viteazu", „Neamul Şoimăreştilor", „Columna", „Pintea", „Fraţii Jderi", seria „Haiducii", de acţiune - „Duelul", „Explozia", comedii - „Eu, tu şi Ovidiu" sau pentru copii „De-aş fi Harap Alb".

De departe, personajul cu care se identifică în cinematografia românescă este cel al lui Mărgelatu, pe care l-a jucat în şase filme, începând cu „Drumul oaselor".

Actorul mărturisea într-un interviu că a devenit Florin Piersic datorită dragostei sale pentru oameni şi respectului pentru profesia aleasă.

„Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele", spunea acesta.

Pentru prestigioasa carieră artistică, Florin Piersic a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, iar în anul 2012 a primit cetăţenia Republicii Moldova.

În anul 2011, cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca a primit numele "Florin Piersic" ca recunoaştere a apartenenţei sale la urbea de pe Someş.

Comenteaza