La vânătoare de petarde și artificii: Polițiștii clujeni au confiscat peste 8 tone de articole pirotehnice

La vânătoare de petarde și artificii: Polițiștii clujeni au confiscat peste 8 tone de articole pirotehnice

Polițiștii au explicat care sunt zonele unde este interzisă folosirea petardelor și cine poate utiliza articole pirotehnice de divertisment.

În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au intensificat activităţile specifice domeniului pirotehnic, cu scopul de a creşte siguranţa comunității.

Activitățile vizează atât componenta de prevenire, precum și acțiunile de identificare şi combatere a evenimentelor negative care pot fi generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

De asemenea, un alt obiect al acestor activități îl reprezintă cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni în ceea ce privește achiziționarea, deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice din categoriile permise de lege și conștientizarea comunității și a reprezentanților societăților comerciale autorizate cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare ale comercializării ilegale de articole pirotehnice.

De la începutul lunii noiembrie 2023 și până în prezent, în contextul verificărilor pe această linie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat 93 de controale la diferite persoane fizice, precum și la cei 40 de agenţi economici care sunt autorizați să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice din categoriile F1 și P1.

De asemenea, în această perioadă au fost efectuate 5 percheziții domiciliare și au fost constatate până în prezent 10 infracţiuni, fiind indisponibilizată o cantitate de 8.191 kg articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4 și suma de 1.731.436 de lei și 30.050 de euro.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.000 lei, toate privind regimul materiilor explozive, în conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995.

Ce spune legea

Doar persoanele cu vârsta peste 16 ani pot utiliza articolele pirotehnice de divertisment (F1) care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului, astfel că în conformitate cu legislația în vigoare.

Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective, acestea fiind executate doar de către pirotehnicieni calificați.

Potrivit H.G. nr.1102 din 2014, articolele pirotehnice sunt clasificate astfel:

  • De divertisment F1-F4, în funcție de nivelul de risc;
  • De scenă T1-T2 în funcție de nivelul de risc și categoria de persoane care le poate manipula;
  • Alte articole pirotehnice – din categoria P1, cu nivel de risc scăzut, respectiv categoria P2 care poate fi utilizată doar de pirotehnicieni.

În categoria F1 sunt incluse numai articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei), iar în categoria P1 sunt incluse articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora.

Recomandări pentru prevenirea victimizării sau distrugerilor de bunuri, ca urmare a utilizării necorespunzătoare de materiale pirotehnice:

  • Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
  • Cumpărarea articolelor pirotehnice de divertisment doar de la punctele special autorizate pentru comercializare.
  • La achiziționarea de articole pirotehnice trebuie verificată eticheta. Aceasta să fie inscripționată în limba română.
  • Este preferabilă evitarea cumpărării acestora de pe internet, prin diverse platforme de vânzări.

Este necesară sesizarea poliției când se constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Cum pot fi utilizate articolele pirotehnice și de către cine?

  • Doar persoanele cu vârsta peste 16 ani pot utiliza articolele pirotehnice de divertisment (F1) care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.
  • În categoria F1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți).

Folosirea petardelor este interzisă:

  • în interiorul localităților, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
  • pe drumurile publice deschise circulației rutiere sau în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre ori la o distanță mai mică de 500 m de păduri;
  • între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  • la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
  • la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

Folosirea lor de către minori este extrem de periculoasă, tocmai de aceea readucem în atenție importanța supravegherii copiilor de către părinți și educarea lor despre pericolele și riscurile reprezentate de acestea.

De asemenea, pe lângă pericolul reprezentat de utilizarea articolelor pirotehnice și a efectului de poluare a aerului este important să precizăm că acestea provoacă un disconfort accentuat animalelor, în special a celor de companie.

Comenteaza