Lacăt pe Boema. După o investiţie de 2 milioane de euro

Lacăt pe Boema. După o investiţie de 2 milioane de euro
Abia inaugurată, grădina de vară a fost închisă temporar, după ce Judecătoria
Cluj-Napoca a admis ieri cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de doi vecini nemulţumiţi.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea formulată de Marius Pop şi Silvia Pleşa, vecini ai grădinii de vară de pe str. Iuliu Maniu, şi a dispus închiderea localului, fără somaţie şi fără trecerea unui termen. Decizia este temporară, întrucât s-a admis doar o cerere de ordonanţă preşedinţială, până când procesul privind plângerea contravenţională formulată de vecini se va judeca şi se va da o soluţie definitivă.

În dosarul aflat pe rolul judecătoriei, Marius Pop şi Silvia Pleşa au atacat autorizaţia de construire a localului, renovat de curând. Totodată, Grădina de Vară Boema SRL, firma care administrează terasa, trebuie să plătească şi cheltuielile de judecată - 4.000 de lei pentru avocaţi şi 20 de lei taxă de timbru. Sentinţa, executorie, poate fi atacată în următoarele cinci zile, cu apel. Clădirea este clasificată ca monument istoric, potrivit comisiei zonale de profil. Aceasta s-a aflat o perioadă în gestiunea municipalităţii, iar în 2000 a fost emis ordinul de evacuare a spaţiului de către societatea Arta Culinară, administratorul grădinii.

Ulterior, spaţiul a fost preluat de omul de afaceri Dorin Drăgoi, dar a fost revendicat şi recuperat în instanţă. Surorile Hirsch, moştenitoarele clădirii, sunt cele care au revendicat proprietatea. Proprietara, membră a familiei Hirsch, plecată în Israel, nu intenţiona să dezvolte o afacere, aşa că după rezolvarea problemelor juridice, a decis să scoată la vânzare terenul şi clădirea. Anul trecut, clădirea a fost preluată de un nou proprietar, omul de afaceri Simion Mureşan, care a încheiat un parteneriat cu administratorii localului Toulouse pentru repunerea în funcţiune a grădinii de vară de pe str. Iuliu Maniu.

Proprietarul imobilului, omul de afaceri Simion Mureşan, a declarat că va ataca sentinţa. „Reclamanţii au fost nemulţumiţi de deschiderea localului, de programul de funcţionare. Totul porneşte de la concertele organizate de studenţii de la Arhitectură şi Foto, cu ocazia Zilelor Arhitecturii şi a Photo România Festival, care au avut loc la mijlocul lunii mai. Am avut un contract de comodat de două săptămâni cu aceşti studenţi, timp în care le-am dat spaţiul pentru a-şi organiza evenimentele. Ei au intrat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, au obţinut toate avizele pentru organizarea concertelor şi mă delimitez de aceste probleme. Atunci au fost 12 plângeri, iar după deschiderea oficială, din 19 iunie, au rămas doar două persoane nemulţumite, cele care au şi cerut ordonanţa preşedinţială. Pentru redeschiderea grădinii de vară a fost şi implicare emoţională, au fost şi investiţii, aşteptăm să vedem ce va decide în final instanţa. Am avut o mulţime de controale încă de la deschidere şi nu s-a constatat nici o problemă", ne-a declarat Mureşan.

Proprietarul imobilului a încercat şi calea concilierii cu cei doi vecini, însă nu s-a ajuns la nici un rezultat. Grădina de vară a funcţionat ca local public şi înainte de anul 2000, spaţiul fiind dat de Primăria Cluj-Napoca în administrarea societăţii Arta Culinară. Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită în urmă cu 180 de ani, este amplasată ultracentral, pe strada Iuliu Maniu. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul are o suprafaţă de 1.330 mp, iar clădirea este amplasată la frontul străzii, fiind structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod.

 

 

Etichete
Comenteaza