Legea defăimării încinge spiritele. Protest în centrul oraşului

Legea defăimării încinge spiritele. Protest în centrul oraşului
Recent adoptată de deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului, legea defăimării, iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, scoate oamenii în stradă.

Mobilizarea se face prin intermediul reţelei de socializare Facebook, iar persoanele indignate de prevederile acestei iniţiative legislative erau aşteptate miercuri seara, de la ora 20:00, în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva acestora.

"Astăzi (marţi, n. red.), proiectul de lege a primit avizul favorabil al Comisiei Juridice și al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, urmând ca, probabil, mâine (miercuri, n. red.) să fie supusă votului final din Camera Deputaților.

Liviu Dragnea nu mai vrea să scriem pe Facebook că pesediștii sunt niște hoți, așa că ne pregătește amenzi de 100.000 lei. Iar, împreună cu UNPR, ne mai pregătește ceva frumos. E de ieșit în stradă din nou, dacă ele trec.

Ne vedem mâine (miercuri, n. red.) în semn de protest faţă de acest proiect de lege neconstituţional. Invităm artiști să se alăture, cu desene, performance-uri care pot arăta stupiditatea acestei propuneri de lege", scriu organizatorii pe pagina evenimentului. 

Până miercuri la amiază îşi anunţaseră prezenţa la acţiunea de protest abia 66 de persoane, alte 192 fiind interesate. Manifestări similare erau anunţate în Bucureşti, Constanţa şi Craiova. 

Legea iniţiată de Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social''.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în ordonanţa Guvernului nr. 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Dragnea.

''(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate'', se arată la articolul 26 al ordonanţei de guvern menţionate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

 

“Este o lege inutilă"
 
Asociația Profesioniștilor din Presă - Cluj (APPC) consideră o lege a defăimării ca inutilă, în condițiile în care instrumentele avute acum la îndemână pentru protejarea demnității și imaginii persoanei sunt suficiente.
 
“Consider că în acest moment există instrumentele legale necesare pentru ca orice persoană sau grup social să-şi apere imaginea şi demnitatea, atunci când aceste drepturi îi sunt încălcate de către un jurnalist. Astfel, o lege a defăimării este inutilă şi nu ar face decât să îngrădească dreptul la liberă exprimare al jurnaliştilor”, spune președintele APPC, Remus Florescu.
 
APPC a fost înființată în 2005 și militează pentru perfecţionarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent şi echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate, precum şi pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice. Asociația reuneşte peste 60 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme online.

Comenteaza