Liber la colectat selectiv gunoiul

Liber la colectat selectiv gunoiul
Primăria şi firmele de salubritate Rosal şi Brantner-Vereş au scăpat de contestaţia împotriva licitaţiei pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere.
Curtea de Apel Cluj a decis ieri irevocabil respingerea contestaţiei formulate de societatea arădeană ASA Servicii Ecologice. Aceasta a ţinut pe loc, timp de jumătate de an, demararea colectării selective a deşeurilor din oraş, după ce alte nouă luni nu s-a putut implementa sistemul din cauza altui proces în care a fost implicată aceeaşi ASA, dar alături de celelalte două firme concurente.

După un an şi trei luni de analize şi procese la Tribunal, Curtea de Apel, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), licitaţia din iunie 2009 pentru concesionarea serviciului de salubritate menajeră nu mai poate fi atacată şi are un rezultat clar: Rosal Grup şi Brantner-Vereş sunt câştigătorii a câte jumătate din oraş. Iniţial, rezultatul licitaţiei a fost contestat de toate cele trei firme participante: Rosal, Brantner-Vereş şi ASA Servicii Ecologice. Contestaţia a fost analizată între iulie-septembrie 2009, la CNSC. Instituţia şi-a declinat competenţa către instanţă, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Cluj. Magistraţii tribunalului au hotărât spre sfârşitul anului trecut că instanţa Curţii de Apel este competentă pentru a soluţiona litigiul. Numai că aceasta din urmă a decis în martie să trimită dosarul înapoi la CNSC pentru se da o soluţie. Pe parcurs, Brantner s-a retras din procese, iar la scurt timp după decizia din martie a renunţat şi Rosal. Astfel că CNSC a emis o decizie numai pentru contestaţia ASA Servicii Ecologice, pe care a respins-o ca tardivă.

Decizia CNSC a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care a hotărât, ieri, că “respinge excepţia tardivităţii contestaţiei”, dar că, după judecare pe fond, “respinge contestaţia formulată în contradictoriu cu autoritatea contractantă Primăria Cluj-Napoca”. Decizia de ieri este irevocabilă. “Mă bucur că a primat interesul clujenilor în momentul în care instanţa a decis respingerea contestaţiei societăţii ASA Servicii Ecologice. Noi am selectat câştigătorul în aşa fel încât cetăţenii să plătească un preţ decent pentru serviciile de salubritate menajeră, acum mai bine de un an de zile. Dacă nu eram blocaţi de contestaţii, acum se colectau selectiv deşeurile, punctele gospodăreşti erau modernizate şi închise şi putea toată lumea să vadă că am luat cea mai bună decizie, adjudecând contractul către Brantner şi Rosal”, a declarat primarul Sorin Apostu, pentru ZIUA de CLUJ.

El a mai spus că primăria s-a îndreptat împotriva firmei pentru a recupera prejudiciul cauzat de neimplementarea colectării selective. Acesta constă în redevenţa anuală de 100.000 de euro ce trebuia să o primească municipalitatea de la cele două firme câştigătoare încă din 2009. Directorul ASA Servicii, Roxana Stoica, nu a putut fi contactată ieri. Ea a declarat pe parcursul judecării contestaţiei: “Nu am mers pe o cale ilegală. Dorim o evaluare corectă a ofertei noastre.”

Comenteaza