Liber la construcţia Filarmonicii Transilvania

Liber la construcţia Filarmonicii Transilvania
Curtea de Apel a respins contestaţia împotriva rezultatului procedurii de alegere a proiectului viitoarei Filarmonici. Sentinţa este irevocabilă.

Primăria Cluj-Napoca poate încheia contractul cu firma de proiectare ce a câştigat licitaţia pentru sediul Filarmonicii Transilvania, care se va construi pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Câştigătorul a fost ales încă din luna martie, însă municipalitatea nu a putut trece la pasul următor pentru realizarea Filarmonicii din cauza contestaţiei firmelor Drăgan Architecture şi Carpaţi Proiect, ce a fost analizată atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cât şi la instanţa de judecată.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis ieri, definitiv şi irevocabil, anularea deciziei CNSC, prin care primăria era obligată să reia jurizarea privind proiectul, şi respingerea contestaţiei împotriva rezultatului concursului de arhitectură. "Admite plângerea, anulează în parte decizia CNSC şi respinge contestaţia", se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Cluj, care nu mai poate fi atacată. "Urmează să încheiem contractul cu firma Vaal Arhitectură, care a fost desemnată câştigătoare, şi să organizăm licitaţia pentru alegerea constructorului", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. Semnarea contractului de proiectare a întârziat şase luni din cauza contestaţiei depuse la CNSC şi a procesului ce a urmat în instanţă.

Cei trei magistraţi din completul de judecată care a dat decizia au avut nevoie de o săptămână după ultimul termen din proces pentru a se pronunţa. În proces a intervenit de partea primăriei filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), care a organizat împreună cu municipalitatea concursul de arhitectură, ce a reprezentat partea tehnică a licitaţiei pentru contractul de proiectare în valoare de 2,4 milioane de lei. Reprezentanţii primăriei şi ai OAR au avut confruntări dure în sala de judecată cu avocaţii firmelor Drăgan Architecture şi Carpaţi Proiect. Avocaţii firmelor contestatoare au susţinut că proiectul câştigător nu respectă tema concursului jurizat de specialişti, ce a făcut parte din procedura licitaţiei. "A fost un concurs de arhitectură şi nu s-a respectat regulamentul. Cei care au câştigat au avut un alt proiect decât tema de concurs. Trebuie descalificat cel care nu a respectat tema şi continuată procedura de negociere directă cu ceilalţi participanţi", a spus avocatul Drăgan Architecture, Marius Harosa.

Juristul primăriei a precizat că CNSC şi-a depăşit atribuţiile şi că opinia celor şapte membri ai juriului, care este una subiectivă, nu poate fi schimbată. "Oferta câştigătoare este net superioară, de aceea nici nu a existat un loc 2, ci doar locul 3", a spus consilierul juridic al primăriei, Lucia Lupea. Aceasta a precizat că membrii juriului, care sunt arhitecţi cu experienţă din mai multe ţări, nu se pot reuni pentru a-şi reconsidera decizia. Juristul OAR, Anca Rusu, a explicat că "tema nu s-a încălcat, ci s-a dezvoltat, iar specialişti internaţionali au hotărât că proiectul câştigător este net superior celorlalte".

 

 

Comenteaza