Liber la restituirea taxei auto de poluare

Liber la restituirea taxei auto de poluare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că acţiunile în instanţă pentru înmatriculări sau restituiri de taxe de poluare sunt admisibile fără contestaţie prealabilă la Finanţe.

Veşti bune pentru proprietarii de maşini second-hand importate din state membre ale Uniunii Europene (UE). Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a eliminat motivul principal pentru care unele instanţe respingeau cererile de restituire a taxei de poluare. Decizia ÎCCJ stabileşte o practică judiciară unitară în toată ţara, în sensul admiterii acţiunilor de restituire a taxei de poluare chiar dacă reclamanţii nu au depus contestaţie la decizia de calcul a Finanţelor.

Decizia din 14 noiembrie a ÎCCJ vine în urma unui recurs în interesul legii formulat de procurorul general Codruţa Kövesi, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi. Potrivit procurorului general, în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la admisibilitatea sau inadmisibilitatea acţiunii de restituire a taxei de poluare în condiţiile în care reclamantul nu a făcut dovada parcurgerii procedurii prealabile. Unele instanţe din ţară au admis acţiunile, fără ca proprietarii maşinilor să fi depus în prealabil contestaţii la Finanţe, altele au respins acţiunile judecătoreşti tocmai pentru că şoferii nu contestaseră în termen de 30 de zile calculul taxei.

ÎCCJ a decis uniformizarea practicii judiciare în ceea ce priveşte procesele privind taxa auto de poluare, astfel că acţiunile de obligare a prefecturilor să înmatriculeze maşinile second fără plata taxei şi acţiunile pentru restituirea taxei de poluare achitate la înmatriculare pot fi admise fără a exista o contestaţie prealabilă la Finanţe. Avocaţii clujeni care au clienţi ce au solicitat taxa auto în instanţă spun că aceştia sunt ajutaţi de noua decizie a ÎCCJ. "Soluţia pronunţată de Înalta Curte este în folosul cetăţenilor, căci nu se mai ţine cont de existenţa unei contestaţii prealabile. Nimeni nu contesta, oamenii considerând că nu este nevoie, şi astfel se puteau pierde procesele", a declarat avocata Alina Trif.

Potrivit acesteia, decizia ÎCCJ îi ajută şi pe toţi cei care, începând din anul 2007 şi până la adoptarea noii forme a legii privind modul de calcul al taxei auto, au plătit-o sau o vor plăti anterior înmatriculării. "Este o veste foarte bună. Problema era termenul de 30 de zile pentru depunerea contestaţiei. Cei care au plătit taxa în 2008 nu mai erau în termen. Recursul în interesul legii are rolul de a stabili o practică unitară, căci unele instanţe respingeau tocmai pe motivul că nu exista contestaţie sau nu era în termen", a precizat avocatul Romulus Luca.

Lipsa contestaţiilor era singurul impediment rămas în calea recuperării banilor daţi pentru taxa de poluare, după ce în 7 aprilie Curtea Europeană de Justiţie a decis că taxa de poluare auto încalcă principiile de drept ale Uniunii Europene. "Acum se admit toate acţiunile de restituire a taxei", a declarat Trif. Numărul dosarelor de restituire a taxei auto a crescut simţitor, magistraţii clujeni fiind copleşiţi de numărul mare de dosare. "Toţi judecătorii de la secţia de contencios intră în astfel de cazuri. Pe lângă acestea, mai sunt şi alte procese de judecat. Sunt foarte multe cu taxa de poluare", a spus purtătorul de cuvânt al tribunalului, judecător Petru Urs. Statistica de la Tribunalul Cluj arată că din luna mai până în prezent s-au înregistrat peste 3.000 de dosare pentru anularea deciziilor de calculare a taxei de poluare a auto şi pentru restituirea sumelor plătite.

Minuta deciziei ÎCCJ:

"Admite recursurile în interesul legii formulate de procurorul general
al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi stabileşte că:

1. Acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 este admisibilă.

2. Procedura de contestare prevăzută de art. 7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, raportat la art. 205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelaşi cod.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedură civilă."

 

 

Comenteaza