Licenţa “la comandă” costă 700 de lei

Licenţa “la comandă” costă 700 de lei
Unii dintre studenţii clujeni cu “dare de mână” din anii terminali îşi cumpără lucrările de licenţă de pe internet sau de la colegii de facultate.

 Moda lucrărilor de diplomă cumpărate de pe internet a început să “prindă” şi la studenţii din Cluj. Aceştia îşi achiziţionează cu sume pornind de la 2 lei/pagina lucrări de diplomă din toate domeniile, gata făcute, susţinute de studenţi din alte centre universitare şi din alţi ani. O licenţă făcută “la comandă”, pentru care ai “siguranţa” că vei primi notă bună şi că nu a fost copiată, are un preţ de pornire de 700 de lei – spun “vânzătorii de licenţe”. Pe de altă parte, reprezentanţii universităţilor clujene spun că nu au descoperit cazuri de studenţi cu lucrări de licenţă cumpărate.

 

Elena are 22 de ani, iar în această vară îşi va susţine lucrarea de diplomă în economie. “Mie îmi face lucrarea de licenţă o tipă căreia i-am plătit 100 de euro. Preţurile la licenţe sunt între 100 şi 200 de euro”, a declarat studenta. Şi la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) unii dintre studenţi îşi cumpără licenţele. “Am luat lucrarea de la cineva care a terminat anul trecut. Am plătit 500 de lei”, a declarat Alin, de 24 de ani.

 

Alţi studenţi de la UTCN spun însă că n-ar avea nicio şansă să îşi cumpere licenţe fără să fie descoperiţi. “Dacă e să încerci la Politehnică, sunt slabe şanse să nu fii descoperit. Nu ai ce să cumperi pentru că licenţele sunt lucrări practice pentru care se lucrează în laborator cu profesorii”, a declarat Andrei B., student în anul patru la Facultatea de Mecanică.

 

Pe site-ul oferta.ro se afla postată săptămâna trecută următoarea ofertă: “Accesaţi www.proiectedelicenta.ro - lucrări de licenţă, lucrări de diplomă, dizertaţie, referate din absolut toate domeniile de activitate. Practicăm cele mai mici tarife: 2 RON/pagina scrisă cu caractere de 12, cu posibilitatea de a achiziţiona şi doar părţi din lucrările postate”.

 

 La numărul de telefon afişat lângă anunţ a răspuns o fată. “Pe site-ul cu proiecte sunt mii de lucrări postate. Nu pot să te asigur că dacă te prezinţi cu o lucrare nu o să te prindă profesorul pentru că licenţele au mai fost susţinute o dată. Fiecare trebuie să mai modifice licenţa pentru că titularii de site nu au o bază de date cu toate lucrările de licenţă care s-au dat. Lucrările «la comandă» sunt de la 700 de lei în sus”, a declarat vânzătoarea.

 

Preţul unei lucrări de minim 60 de pagini este de 120 de lei, iar pe site-ul proiectedelicenta.ro sunt afişate lucrări din domenii precum Chimie, Stomatologie, Psihologie, Transport – Marină, Jurnalism, dar şi Economia Turismului sau chiar pentru Academia de Poliţie. Ionuţ este un vânzător clujean de licenţe. “Dacă cineva vrea o licenţă, ne spune titlul şi noi căutăm. Nu scriem lucrările, ele sunt gata făcute. Preţul este de 250 de lei”, a declarat tânărul care lucrează cu o altă persoană din Bucureşti. “Colegul meu a cumpărat licenţele de la profesori”, a adăugat Ionuţ.

 

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţilor clujene susţin că nu au întâlnit cazuri de studenţi care să îşi cumpere licenţele. “La Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» nu au fost cazuri de studenţi care să apeleze la aceste gesturi. în universitatea noastră examenul de licenţă presupune un examen scris, un examen practic, unde evaluarea se face de către comisii multiple, susţinerea lucrării de licenţă şi obligativitatea depunerii ei atât în format tipărit, cât şi în format electronic.

 

Acest lucru facilitează crearea unei baze de date care permite evitarea abaterilor de la etică în redactarea lucrărilor de licenţă”, a declarat Simona Iclozan, purtătorul de cuvânt al UMF Cluj. Şi Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al UTCN, susţine că e imposibilă fraudarea examenului de licenţă. “Prin natura lucrării, aceasta cuprinde o parte bibliografică mică şi o parte practică mare. Studenţii trebuie să execute măsurători şi nu se pot cumpăra. Noi suntem feriţi de această problemă pentru că aceste cercetări experimentale se fac împreună cu profesorii”, spune Popa.

 

Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinarăspun că nu au întâlnit astfel de cazuri. “în conformitate cu regulamentul de organizare şi desfăşurare a examenului de finalizare a studiilor nivel licenţă şi masterat la UBB, candidaţii care recurg la fraudă prin copierea întregii lucrări, a dizertaţiei sau a unei părţi a lor, nerespectând normele de trimitere la sursă, după ce frauda este dovedită, vor fi eliminaţi din examen”, au declarat reprezentanţii UBB. Fiecare student dă o declaraţie pe proprie răspundere că nu a copiat lucrarea de licenţă.

 

Comenteaza