Foto Liderul mondial în tehnologii pentru industria transportului aerian pariază pe Cluj

Liderul mondial în tehnologii pentru industria transportului aerian pariază pe Cluj

Un nou hub tehnologic apare pe harta orașului. SITA va dezvolta la Cluj tehnologii de ultimă oră care vor aborda cele mai presante provocări ale industriei aviatice.

SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca, demonstrând potențialul orașului de a găzdui și susține operațiuni tehnologice la scară largă.

În hub-ul din orașul de pe Someș, SITA va dezvolta soluții de ultimă generație pentru industria aviatică, care vor îmbunătăți experiența pasagerilor și vor reducere impactul asupra mediului.

Tehnologii pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj

Tehnologiile vitorului pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj: „Am semnat cu Aeroportul Cluj o scrisoare de intenție”

La evenimentul de deschidere au fost prezenți David Lavorel (foto stânga), CEO-ul SITA, și Sergio Colella (foto dreapta), președintele SITA pentru Europa.

David Lavorel, CEO-ul SITA, a vorbit despre beneficiile tehnologiilor care vor fi dezvoltate la Cluj.

„Noul hub tehnologic din Cluj-Napoca face parte dintr-o strategie mai largă de decentralizare a operațiunilor, de modernizare a procesului de dezvoltare tehnologică și diversificare a talentelor. Dorim să ajutăm pasagerii să navigheze mai ușor prin aeroporturi, operațiunile să fie mai eficiente. Noile tehnologii precum folosirea datelor biometrice permit îmbarcarea într-un avion cu ajutorul recunoașterii faciale și reduc cu până la 30% timpul de îmbarcare, comparat cu metodele tradiționale. Chiar dacă hub-ul este situat în Europa de Est, acesta deservește clienți globali. Locația strategică oferă o mai bună aliniere la fusul orar și proximitate față de regiuni în creștere, precum Orientul Mijlociu și Asia”, a declarat David Lavorel.

Tehnologiile vitorului pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj: „Am semnat cu Aeroportul Cluj o scrisoare de intenție”

De ce Cluj-Napoca? La întrebare a răspuns Sergio Colella, președintele SITA pentru Europa.

„Ne aflăm în Cluj deoarece aici găsim tehnologiile și competențele de care avem nevoie. Piața de aici este una dintre cele mai dinamice din Europa de Est. În prezent există tehnologii biometrice, bazate pe inteligență artificială, și soluții care le permit pasagerilor care ajung la un aeroport să nu mai trebuiască să predea bagajul fizic, practic, fața pasagerului să funcționeze ca un tichet de îmbarcare sau pașaport, controlul să se facă prin intermediul telefonului mobil și cu asistenți AI care să îi ofere sprijin”, a precizat Sergio Colella, președintele SITA pentru Europa.

Tehnologiile vitorului pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj: „Am semnat cu Aeroportul Cluj o scrisoare de intenție”

Scrisoare de intenție semnată cu Aeroportul Cluj

Oficialul a declarat că, tot astăzi, a fost semnată o scrisoare de intenție împreună cu Aeroportul Internațional Cluj. Obiectivul este de a dezvolta împreună soluții tehnologice pentru acest aeroport.

„În prezent, la Cluj există soluții tehnologice tradiționale, însă, având în vedere ambiția din zonă, în special din domeniul tehnologic, noi dorim să oferim sprijinul necesar pentru a permite dezvoltatea unui sistem digitalizat în ceea ce privește transportul aerian. Am văzut că aeroportul de aici este foarte dinamic, cu peste 3 milioane de pasageri anual și, în ceea ce privește soluțiile tehnologice, cele biometrice ar fi cele mai potrivite. Un exemplu de bune practici ar fi aeroportul din Frankfurt, care cred că este primul din lume ce folosește în întregime soluții biometrice. Scrisoarea de intenție vorbește despre dorința aeroportului și a companiei de a dota acest aeroport cu ecupament și tehnologii de ultimă generație. Este vorba de o colaborare de doi ani de zile pe care o vom avea împreună”, a mai spus Sergio Colella.

Zeci de angajați la hub SITA din Cluj

Tehnologiile vitorului pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj: „Am semnat cu Aeroportul Cluj o scrisoare de intenție”

Hub-ul din Cluj-Napoca are la această oră aproximativ 50 de angajați, cu planuri de extindere la 80 de angajați în viitorul apropiat. Oficialii companiei nu au oferit informații despre media salarială sau o marjă, însă au afirmat că s-au aliniat la nivelul celorlalți jucători de pe piață și că angajații nu sunt plătiți prost. Locația din Cluj-Napoca face parte dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectând locațiile din Londra (Regatul Unit), Letterkenny (Irlanda) și New Delhi (India).

Tehnologiile vitorului pentru zboruri fără bătăi de cap, dezvoltate la Cluj: „Am semnat cu Aeroportul Cluj o scrisoare de intenție”

În 2023, nivelul transportului aerian a depășit așteptările, iar IATA prognozează o creștere continuă până la 8 miliarde de pasageri la nivel global până în 2040. Reprezentanții companiei consideră, astfel, că investiția SITA în Cluj-Napoca este motorul acestei transformări digitale, pe măsură ce aeroporturile și companiile aeriene investesc miliarde în IT pentru a satisface cererea în creștere a pasagerilor.

„Hubul are un rol esențial în crearea de platforme de ultimă generație, precum SITA Flex, care permite călătorilor să se înregistreze și să se îmbarce folosind telefonul, reducând timpii de așteptare cu până la 40% la nivel global. În același timp, SITA WorldTracer reduce incidentele legate de pierderea bagajelor cu 77%, diminuând totodată emisiile de CO2 cu ajutorul sistemului său bazat pe tehnologii cloud", a transmis compania prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții SITA consideră că noul hub tehnologic „stimulează, de asemenea, economia locală prin crearea de locuri de muncă și creșterea cererii de servicii pe plan local, poziționând Cluj-Napoca ca un loc excelent pentru dezvoltarea afacerilor și investiții".

„Cu o scenă tehnologică înfloritoare și universități locale care formează în mod constant ingineri calificați și dezvoltatori software, Cluj-Napoca este un oraș ideal pentru cultivarea talentelor. Colaborarea cu universitățile locale va crea oportunități pentru parteneriate, cercetare și stagii, oferind studenților o experiență reală cu privire la provocările tehnologiei aviației și pregătindu-i pentru viitoarele cerințe ale unei economii digitalizate", mai transmite compania.

Despre SITA

SITA este furnizorul IT al industriei transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Tehnologia noastră permite un transport aerian mai transparent, mai sigur, mai securizat și mai sustenabil.

Cu aproximativ 2.500 de clienți, soluțiile SITA generează eficiență operațională în mai mult de 1.000 de aeroporturi, oferind în același timp clienților săi promisiunea unei aeronave conectate, pentru mai mult de 18.000 de aeronave la nivel global. SITA oferă, de asemenea, soluții tehnologice care ajută peste 70 de guverne să găsească un echilibru între granițe sigure și călătorii eficiente. Rețeaua sa de comunicații conectează fiecare colț al lumii, iar SITA asigură 45% din schimbul de date al comunității transportului aerian.

Comenteaza