Livezile Clujului, afectate de cea mai friguroasă lună mai din ultimii 10 ani

Livezile Clujului, afectate de cea mai friguroasă lună mai din ultimii 10 ani
Temperaturile scăzute din ultimele nopţi vor avea efecte serioase asupra recoltei de fructe din acest an. Specialiştii exclud însă creşteri de preţuri din această cauză.

Cele mai afectate soiuri de pomi fructiferi sunt cele timpurii, a explicat Viorel Mitre, şeful Catedrei de Horticultură şi Peisagistică de la Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. "Frigul afectează mai mult fructele decât florile, aşa că pagubele vor fi mai accentuate la soiuri care au rodit deja, cum ar fi piersic, cais, migdal, cireş sau vişin", a apreciat specialistul. Pierderile vor fi de aproximativ 30% la aceste soiuri, în timp ce la cele care dau rod mai târziu nu vor fi mai mari de 5%, faţă de situaţia de anul trecut. Temperaturile au început să scadă încă de săptămâna trecută, iar în unele zone mercurul termometrelor a scăzut chiar sub zero grade Celsius.

"Se pare că trecem prin cea mai friguroasă lună mai din ultimii 10 ani. În ultimii doi-trei ani nici nu ne-am apropiat de asemenea valori", a precizat Mitre. Situaţia nu va afecta dramatic preţurile cu care se vor vinde fructele respective, potrivit profesorului, care este şi proprietarul unei ferme de profil în apropierea Clujului. "Am fost sunat toată ziua de oameni interesaţi de efectele frigului asupra pomilor fructiferi şi le-am zis tuturor că nu este cazul să ne speriem că preţul va creşte tot cu 30%. Este un fenomen care face ca producţia să scadă la toate speciile, însă nu este o tragedie", a precizat Mitre.

 

Comenteaza