Locatarii unui bloc din Mănăştur au oprit semnalul Orange

Locatarii unui bloc din Mănăştur au oprit semnalul Orange
Antenele de telefonie mobilă de pe un imobil din cel mai mare cartier clujean nu mai funcţionează de peste un an şi jumătate.
Reprezentanţii Orange au cerut la Tribunalul Comercial Cluj, prin ordonanţă preşedinţială, ca o asociaţie de proprietari să permită lucrătorilor companiei să pună în funcţiune antenele de pe un bloc de pe strada Primăverii. Potrivit documentului, acoperirea GSM în zonă este diminuată. Locatarii blocului unde sunt antenele spun că nu li s-a cerut acordul pentru montarea lor şi că nu le vor pe bloc din cauza radiaţiilor pe care le emană.

Compania de telefonie Orange cere în instanţă admiterea ordonanţei preşedinţiale pentru pornirea antenelor de pe blocul S4 de la numărul 2 de pe strada Primăverii. “Personalului tehnic de întreţinere nu i-a mai fost permis accesul la amplasament începând cu 11 martie 2009. Am încercat soluţionarea pe cale amiabilă, având numeroase discuţii cu locatarii”, se arată în cererea Orange. Înainte de a se adresa tribunalului, compania a trimis o notificare Asociaţiei de Proprietari “Primăverii nr. 2, Bl S4, Sc. 9” în data de 31 august, la care nu a primit răspuns.

Reprezentanţii Orange arată că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a echipamentelor GSM în luna martie a anului trecut. “Pârâta ne aduce un prejudiciu cert, prin diminuarea acoperirii GSM pentru zona a cărei acoperire era asigurată de echipamentele la care nu avem acces”, se arată în cererea de ordonanţă preşedinţială. Oamenii din zona afectată confirmă că abia reuşesc să vorbească la telefon. “Nu ştiu ce se întâmplă, dar de o vreme nu am semnal la mobil în apartament. Trebuie să ies pe balcon pentru a putea suna”, spune Lidia Lehene, o locatară de pe Primăverii nr. 2.

Problemele întâmpinate de Orange în Mănăştur pornesc de la un conflict între vecini şi două asociaţii de proprietari din blocul S4 de pe Primăverii nr. 2. Astfel, contractul de închiriere a spaţiului pentru antene, în baza căruia Orange cere accesul la echipament, a fost încheiat în martie 2006 cu o asociaţie de proprietari, al cărei preşedinte este Iovian Petruş, locatar la scara 9, prin care se ajunge la antene. Numai că asociaţia lui Petruş nu mai este recunoscută de locatari, care sunt înscrişi în Asociaţia “Primăvara 98”, condusă de Vasile Maxim, ce locuieşte câteva etaje mai sus de celălalt preşedinte.

Cei care nu permit funcţionarea echipamentului GSM şi care au semnat somaţia pentru a da jos antenele fac parte din Asociaţia “Primăvara 98”. “Orange şi Petruş au semnat un contract fără acceptul proprietarilor. Oamenii nu sunt de acord căci avem buletine de analize de la medicina muncii care arată că antenele emit radiaţii dăunătoare pentru sănătate, mai ales pentru cei de la etajele superioare. La început, în 1999, oamenii nu s-au împotrivit, căci era o antenă, dar acum sunt vreo opt-nouă”, spune Vasile Maxim. Preşedintele asociaţiei din contractul cu Orange, Iovian Petruş, nu a fost de găsit. De altfel, acesta nici nu a prezentat poziţie la tribunal, motiv pentru care procesul s-a amânat pentru data de 18 octombrie. Cel puţin până atunci, Orange rămâne cu acoperire slabă în zona Primăverii. “Le-am dat termen celor de la Orange să găsească altă locaţie, dar nu am primit răspuns. Este firmă mare, să-şi rezolve problemele”, afirmă Maxim.

Comenteaza