“Loteria” expertizelor genetice în dosarul “Jaf la BT”

“Loteria” expertizelor genetice în dosarul “Jaf la BT”
În dosarul jafului armat s-au efectuat trei expertize ADN cu rezultate total diferite, din care numai a doua îi indică pe suspecţii Hosu şi Baciu.

Un expert medico-legal de renume care a analizat rapoartele expertizelor genetice efectuate de Institutul de Criminalistică (IC) din cadrul Poliţiei Române şi de laboratorul Eurofins-Medigenomics din Germania critică dur modul de lucru al primei instituţii şi îi laudă pe nemţi, susţinând că rezultatele lor sunt fără echivoc. Opinia expertului medico-legal Adriana Francisc, depusă recent în dosarul jafului de la Banca Transilvania, arată că Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au devenit suspecţi doar după ce în 2010 IC a retestat probele ridicate din bancă şi a obţinut profile ADN diferite faţă de expertiza din 2009.

Analiza expertului medico-legal Adriana Francisc, efectuată la solicitarea avocaţilor celor doi inculpaţi, ridică mari semne de întrebare asupra modului în care IC al Poliţiei Române a stabilit că profilele ADN ale inculpaţilor Hosu şi Baciu se regăsesc în urmele de pe mânerul uşii de la casierie şi de pe sertarul de la ghişeul 3 din casierie. Francisc a arătat că în 2009 IC a testat urmele şi a stabilit că în prima se regăseşte "un profil ADN unic de sex masculin", atribuit paznicului din bancă Ilie Buduşan, iar în a doua s-a găsit "un pofil ADN unic masculin", care nu a avut nici un corespondent în baza de date din cadrul Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. Potrivit aceleiaşi surse, în 2010 Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj a solicitat IC analizarea profilelor celor doi tineri suspecţi. "Totodată, au fost resupuse analizei genetice două dintre extractele de ADN realizate în cadrul raportului din 2009", a precizat expertul medico-legal, referindu-se la urmele de contact de pe mânerul uşii casierieri şi de pe partea frontală a sertarului ghişeului 3.

În urma retestării, din prima urmă a rezultat "un profil ADN mixt, ce provine de la minimum trei persoane", iar din a doua "un profil ADN mixt, ce provine de la mai multe persoane". Expertiza din 2010 a IC a stabilit că profilul lui Hosu se regăseşte "în fracţiile minoritare ale amestecului" probei ridicate de pe mânerul uşii casieriei. Adriana Francisc a subliniat că această probă a fost atribuită iniţial unui singur bărbat. "Cu privire la calitatea de contribuitor unic a numitului Buduşan Ilie Sorin, afirmată fără echivoc în prima expertiză, nu se mai face nici o referire în cea de-a doua expertiză", a precizat expertul medico-legal. Tot în urma retestării s-a stabilit că profilele lui Hosu şi Baciu se regăsesc "în fracţiile minoritare ale amestecului" probei luate de pe sertarul de la ghişeu. "Nu este foarte clar cum poate fi regăsit profilul unor persoane, în speţă al suspecţilor Hosu Andrei şi Baciu Bogdan, în fracţia minoritară a unui profil raportat ca fiind, fără echivoc, unic", se arată în analiza Adrianei Francisc.

Expertul medico-legal relevă greşeli făcute de IC al Poliţiei Române. "Profilele ADN de tip mixt obţinute de laboratorul IC-IGPR, după reanalizarea extractelor de ADN, sunt incomplete, fără ca acest lucru să fie în mod explicit consemnat în raportul de expertiză sau în tabelul de date şi fără să se ofere explicaţii legate de acest aspect deloc de neglijat. Neevidenţierea unor caractere genetice care anterior au fost puse în evidenţă într-o probă ADN ridică semne de întrebare cu privire la modul de realizare a testărilor", a menţionat Francisc. În schimb, expertul precizează că rezultatele date în acest an de laboratorul Eurofins-Medigenomix din Germania sunt corecte. "Concluziile formulate de laboratorul Eurofins-Medigenomix, după retestarea corpurilor delicte, sunt fără echivoc, protocolul de analiză realizat fiind cel recomandat investigării unor urme de contact. Expertizele ADN judiciare pot conduce la formularea unor concluzii cu grad înalt de concludenţă numai prin aplicarea unor protocoale de investigaţie adaptate caracteristicilor fiecărei probe în parte", a conchis Adriana Francisc în analiza depusă la Tribunalul Cluj. Instanţa îi judecă de aproape doi ani pe tinerii Andrei Hosu şi Bogdan Baciu pentru jaful armat de la Banca Transilvania din 13 februarie 2009, când s-au sustras circa 60.000 de euro.

3 rânduri de expertize

genetice s-au efectuat pe probele prelevate la locul jafului.

 

Comenteaza