Lujerdiu, în topul celor mai frumoase sate din România

Lujerdiu, în topul celor mai frumoase sate din România
Ghidul oficial “Cele mai frumoase sate din România” cuprinde şi aşezarea clujeană Lujerdiu, din comuna Corneşti.

Jinarsul de prune se află la loc de cinste în descrierea minunăţiilor care îi aşteaptă pe turişti în satul clujean, potrivit autorilor ghidului. "Se spune că ai nevoie de o anumită configuraţie sufletească să te bucuri deplin de Jinarsul de Lujerdiu, nici la necaz, nici la supărare şi nici la bucurie mare, ci numai atunci când sufletul ţi-e domol precum linia sinuoasă a reliefului", se arată în ghid. Băutura cea lăudată se asezonează în sat cu găluşte cu păsat, tocăniţă de pui cu mămăliguţă, iar ca desert, cu silvoiţă de prune. Legenda locului, demnă de un straşnic roman medieval, are în centru biserica de piatră cu hramul "Arhanghelul Mihail", despre care care bătrânii spun că ar fi fost înălţată în locul unde ar fi căzut o săgeată aruncată de însuşi domnitorul Mihai Viteazul. Întregul sat ar fi făcut odinioară parte dintr-un domeniu deţinut de voievod, care, la rândul său, l-a primit în dar de la Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. Lăcaşul încă dăinuie, deşi a trecut printr-un incendiu, iar la temeliile sale s-ar fi găsit nişte schelete umane de dimensiuni neobişnuite, atribuite unor luptători din Evul Mediu.

Ca atracţii mai este menţionată panorama satului, încadrat de livezi ca-n poveşti, participarea la obiceiuri locale precum împreunatul oilor sau alegerea Turmaşului, precum şi o vizită la Cetatea Dăbâca.

Ghidul a fost realizat de Asociaţia "Cele mai frumoase sate din România, este ediţie bilingvă, în română şi în franceză, şi a fost lansat de curând la Muzeul Satului din Bucureşti. Clujul mai este reprezentat în ghid şi de satul Ţaga.

 

 

Comenteaza